У ЛДУФК стартував «VI Олімпійський тиждень»

23/09/2014

Цьогоріч вже вшосте у стінах Львівського державного університету фізичної культури традиційно проводиться «Олімпійський тиждень». Він триватиме з 22 по 26 вересня 2014 року. Урочиста церемонія відкриття проходила в актовій залі університету, центр якої прикрашали величезні різнокольорові олімпійські кільця. Цього року ця подія приурочена до 120-ти річчя заснування МОК та 20-ї річниці першого виступу національної збірної команди України на XVII зимових Олімпійських іграх у Ліллехаммері. Під Олімпійський гімн студентками нашого вузу було внесено Олімпійський прапор. Ведучою свята була старший викладач кафедри гуманітарних дисциплін Гузенко Ірина Іллівна.

Дорогі друзі, шановна олімпійська родино, – звернувся до всіх присутніх ректор університету Євген Никодимович Приступа, – я радий вітати Вас з початком олімпійського тижня у нашому університеті. Бажаю всім нам миру і перемоги! Слава Вам! Слава українському спорту! Слава Україні!

До привітального слова також був запрошений один із організаторів «Олімпійського тижня» завідувач кафедрою олімпійської освіти, керівник Львіського Центру Олімпійської Просвіти, доцент Ярослав Тимчак. – 120 років тому група провідних діячів зібралася в Сорбонському університеті і провела атлетичний конгрес з відродження олімпійських ігор сучасності, де з ініціативою про заснування МОК виступив барон П’єр де Кубертен, людина, яка відновила світовий олімпійський рух, – говорить Ярослав Володимирович. – У 1994 році національна збірна команди України вперше виступила на XVII зимових Олімпійських іграх у Ліллехамері. Саме цим двом подіям ми присвячуємо наш VI Олімпійський тиждень.

Всі присутні в залі мали чудову можливість насолодитися виступом ще зовсім юної 5-ти річної Каріни Фролової, яка у зв’язку з політичною ситуацією разом із батьками переїхала до Львова з Криму. Цей виступ, мабуть чи не в серці кожного, розпалив вогонь надії в світле майбутнє нашої неньки України і її дітей.

Не даремно в Стародавньому Римі виник афоризм: «В здоровому тілі – здоровий дух»! – розпочав своє привітальне слово директор Львівського обласного будинку вчителя, громадський діяч, кандидат історичних наук Володимир Парубій. – Бо саме через спорт виростали справжні громадяни і патріоти. Тому не варто його недооцінювати. Ви тільки подумайте, яке велике значення він відіграє сьогодні у підготовці та житті наших вояків в зоні АТО. Саме зараз олімпійський рух є особливо актуальним і тільки завдяки йому ми зможемо відбудувати сильну й незалежну державу. Отож, бажаю Вам бути сильними тілом і духом! Слава Україні!

На святі була представлена мультимедійна презентація « Дебют національної збірної України на ХVІІ зимових Олімпійських іграх в Ліллехаммері», яку багато хто побачив вперше. Залюбки поділилася своїми враженнями від олімпіади учасниця ХVІІ Зимових олімпійських ігор в Ліллехаммері (1994 р.), виконавчий директор відділення НОК України у Львівській області, Христина Опьола – Подгрушна. Вона, в свою чергу, побажала нашим студентам бути розумними. – Бо спорт знаходиться поза політикою, і Ви мусите прославляти свою державу на спортивній арені, – говорить п. Христина. – Цінуйте і поважайте олімпійські цінності та ідеали!

Хто ще не бачив виступу учасників нашого «Театру спорту», мав чудову нагоду це виправити на Урочистому відкритті «Олімпійського тижня». Цього року ми вшановуємо пам’ять знаного українського поета Богдана-Ігоря Антонича. До уваги присутніх у залі була представлена  літературно – спортивна композиція «Бронзові м’язи», на його вірші,  у виконанні студентів Львівського державного університету актора театру «Мета» Петра Кулика та представників Театру спорту.

За активну популяризацію Олімпійських цінностей та проведення спортивно – масових заходів «Олімпійський тиждень – 2014» дипломами Національного олімпійського комітету України були нагороджені керівники та представники Театру спорту:
викладач кафедри гімнастики  Вікторія Терещук;
старший викладач кафедри гімнастики Михайло Сениця;
старший викладач кафедри гімнастики, директор Театру спорту Аліна Сениця;
випускниця, відмінниця навчання Олена Капко; майстер спорту Катерина Коцур; майстер спорту, відмінниця навчання Юлія Леськів; члени національної збірної команди України, призери чемпіонатів Європи та Світу, відмінники навчання, випускники та студенти університету (Роман Пецух, Андрій Москва, Костянтин Гнатюк, Ростислав Романяк).

В кінці свята на сцену було винесено олімпійський торт від якого у всіх присутніх у залі, мабуть, прокинувся неабиякий апетит. Скуштувати цього «олімпійського смаколика» могли всі охочі після закінчення студентської вікторини «Знавець олімпійського спорту», яка проводилася у 308 ауд. «Олімпійський тиждень» лише розпочався. Отож, море незабутніх емоцій та нових відкриттів ще ПОПЕРЕДУ!

Марія Савич-Станішевська
культурно-мистецький відділ ЛДУФК

Інші новини

ukУкраїнська