У Львові презентовано унікальний довідник з регбі

17/03/2015

Цими днями гамірно і людно було у залі з роялем арт-кав’ярні «Квартира 35» (2-й поверх «Дзиґи»), де відбулася презентація унікального видання про регбі: «Довідник з регбі (започаткування гри в світі, в Російській та Австро-Угорській імперіях, в СРСР та Україні). Разом з ведучим свята, знаним львівським журналістом Іваном Яремком та головним тренером львівського регбійного клубу «Сокіл» Юрієм Грабовським, увага усіх присутніх – регбістів різних поколінь, представників влади, депутатського корпусу, гостей з Польщі та Англії, журналістів – була прикута до автора понад 10-літньої праці, автора єдиного такого роду довідника – Тараса Дацька.

Тарас Дацько не є істориком, журналістом, чи науковцем. Однак 300-сторінкова книга з повноколірними ілюстраціями, що побачила світ у львівському видавництві «Бона», заслуговує на справжнє захоплення. Тарас Дацько, яким сам пройшов тривалий тренувальний та змагальних шлях у львівському «Соколі», в кадетській та юніорської збірній СРСР, у другій збірній кол. СРСР і національній команді уже незалежної України, з надзвичайним пієтетом, феноменальним старанням, а головно любов’ю та глибоким професійним знанням гри в регбі підготував насправді особливу, цікаво ілюстровану книгу про історію регбі, про львівський регбійний клуб «Сокіл», про проведені матчі, гравців та тренерів, відданих овальному м’ячу. «Реґбі – це перш за все культура!» – зауважив Тарас Дацько.

Довідник починається титульними словами – Бог, Україна, Свобода! Львів, Регбі, «Сокіл»! та словами знаменитого Маршу львівських Соколів: «Соколи, Соколи, ставаймо в ряди! Нас поклик «бодрімось» взиває. В здоровому тілі здорова душа, де сила, там воля витає».

Під час презентації слово мали народний депутат України Оксана Юринець, президент федерації регбі України В’ячеслав Калитенко, заступник начальника управління молоді та спорту Львівської облдержадміністрації, голова регіонального відділення Олімпійської Академії України Оксана Вацеба, начальник управління молоді, сім’ї та спорту Львівської міської ради Володимир Шнайдер, президент Львівської обласної федерації регбі Петро Адамик, Почесний президент регбійного клубу «Сокіл» Іван Ревко, польський історик спорту Яцек Вєжбицький, найстарший львівський регбіст Ігор Калимон (якому 19 жовтня  виповниться 75 років) та ін.

Відтак, віриться, що презентоване у Львові видання стане настільною книгою ще не одному поколінню львівських регбістів, журналістів й загалом любителів спорту.

Інші новини

ukУкраїнська