Не стало Михайла Кронідовича Хусківадзе

26/11/2015

25 листопада 2015 року на 97-му році життя перестало битися серце легендарної постаті львівського спорту, Заслуженого тренера СРСР, Заслуженого працівника фізичної культури і спорту України, провідного тренера паралімпійської збірної команди України зі стрільби з лука, львів’янина Михайла Кронідовича Хусківадзе.

Михайло Хусківадзе – Велика людина, Видатний тренер, науковець, один з першозасновників сучасної стрільби з лука в Україні, який все своє життя присвятив розвитку стрільби з лука та впровадженню олімпійських ідеалів та цінностей.

Спортивна спільнота Львівщини з глибокою скорботою висловлює щирі співчуття рідним та близьким, друзям та колегам по роботі з приводу непоправної втрати, щирої, відвертої, добросердечної людини, високопрофесійного фахівця.

Світла та вічна пам’ять !

Довідково:

Михайло Кронідович Хусківадзе народився 6 серпня 1919 р. у місті Омську (Російська Федерація).

Ветеран Великої Вітчизняної війни, офіцер, доцент Львівського національного медичного університету.

Майстер спорту зі стрільби з пістолета, майстер спорту зі стрільби з лука. Чемпіон і призер чемпіонатів України, переможець I Всесоюзних змагань зі стрільби з лука (1962 р.). Член збірних команд колишнього СРСР з кульової стрільби і стрільби з лука.

Заслужений тренер УРСР (1969 р.).

Заслужений тренер СРСР (1974 р.).

Заслужений працівник фізичної культури і спорту України (2000 р.).

В 1960-1970 роках – тренер збірної команди СРСР і старший тренер національної збірної команди України, голова Ради Федерації стрільби з лука України.

Це він, розпочавши з “абетки”, навчив влучно стріляти студентку Львівського медінституту Валентину Ковпан, яка стала першою львівською олімпійською призеркою, здобувши срібну нагороду у Монреалі 1976 року, а потім і неодноразовою чемпіонкою та рекордсменкою світу та Європи. Через його руки пройшли сотні спортсменів – заслужених і просто майстрів спорту, десятки чемпіонів і рекордсменів, заслужених тренерів, що працюють нині по всьому світові.

Михайло Кронідович підготував призерів Олімпійських та Параолімпійських ігор, 18 майстрів спорту міжнародного класу, призерів і рекордсменів світу, Європи, кол. СРСР та України, понад 70 майстрів спорту. Серед його учнів, окрім ЗМС Валентини Ковпан, майстри спорту міжнародного класу – Ганна Ковбаса, Тетяна Образцова, Ольга Рудковська, Леся Батіг, Раїса Редько, Любов Харитонова, Володимир Сидорський, Світлана Салюк, Михайло Загоруйко, Ігор Прокопів, Світлана Салюк, Роман Мацех, Ярослав Гусак, Олена Струк та ін

Згодом при Львівському медичному інституті Михайло Хусківадзе заснував секцію спортсменів–лучників з інваліністю, вихованці якої здобули чимало перемог на змаганнях національного, європейського та міжнародного рівнів, а секція стала основою національної збірної України.

З 1989 р. – провідний тренер збірної команди інвалідів-лучників України.

Автор 43 наукових праць, посібника «Спортивна стрільба з лука».

Володар 18 урядових нагород, орденів Червоної зірки (1968 р.) та Богдана Хмельницького (2000 р.), медалі «За трудову доблесть» (1971 р.).

Рекордсмен Національної Книги рекордів Гінесу, як найповажніший за віком діючий тренер зі стрільби з лука в Україні (березень 2015 р.)

Інші новини

ukУкраїнська