Львівському державному університету фізичної культури та спорту присвоєно ім’я Івана Боберського

28/09/2016

З нагоди відзначення 70-річчя від заснування Львівського державного університету фізичної культури, рішенням Міністерства освіти і науки України провідному вищому навчальному закладу Львівщини та України, надано почесне ім’я видатного діяча західноукраїнського спортивно-гімнастичного руху, «Батька українського тіловиховання», професора Івана Боберського.

Іменування ЛДУФК іменем Івана Боберського стало актом історичної об’єктивності, відновлення національної пам’яті, чинником утвердження української національної фізкультурно-спортивної традиції.

Урочисте відкриття пам’ятної дошки з витягом рішення про присвоєння університету почесного імені Івана Боберського, відбулося 26 вересня 2016 року у вестибюлі головного корпусу ЛДУФК (Львів, вул. Т. Костюшка, 11).

До слова було запрошено почесного ректора ЛДУФК, кавалера Почесної відзнаки ім. І. Боберського Мирослава Герцика та ректора університету проф. Євгена Приступу, які подякували усім, хто доклав зусиль для надання вузу імені Івана Боберського.

Серед присутніх був і народний депутат України Микола Величкович, який засвідчив важливість такої події: «Сьогодні маємо відновлено історичну справедливість, про одного із засновників системи тіловиховання. І те, що відбувається зараз – це не лише історія університету, але це і прив’язка до нашої історичної минувшини. А, оскільки, університет готує олімпійських чемпіонів то про Боберського буде знати і увесь світ», – зазначив народний депутат України Микола Величкович.

До присутніх також звернулася заступник начальника управління фізичної культури та спорту Львівської обласної державної адміністрації Оксана Вацеба: «Сьогоднішня подія таки увійде в історію не тільки Львівського державного університету фізичної культури, але й, очевидно, в усю історію українського спортивного руху. Минулі кілька років для Львівщини в сенсі вшанування пам’яті Івана Боберського були справді успішним, бо і загальноосвітня школа в селі Доброгостів на Дрогобиччині найменована іменем Івана Боберського, успішно діє спортивна школа у місті Дрогобичі, яка теж прославляє на спортивних аренах ім’я Боберського. Й від сьогоднішнього дня університет».

Серед почесних гостей заходу була й представниця родини Боберських, його племінниця Леся Чабан: «Іван Боберський не мав власних дітей, але не зважаючи на це, виховав чимало поколінь українських патріотів й він мав би чим пишатися і сьогодні».

Кавалер Почесної відзнаки ЛДУФК ім. І.Боберського, доцент кафедри олімпійської освіти Мирослав Герцик та ректор ЛДУФК, доктор педагогічних наук, професор Євген Приступа відкривають дошку Івану Боберському

«На моє велике переконання це могло відбутися тільки в незалежній державі, незалежній Україні. Колись, на зорі нашої незалежності, ця мрія, яка зродилася на перших українських заходах, які відбувалися у нашому місті, потрібно було понад двадцять років, щоб вона змогла зреалізуватися. Символічно в 25-ту річницю незалежності нашої держави», – зазначив завідувач кафедри олімпійської освіти ЛДУФК, доцент Ярослав Тимчак.

«Пам’ятаю час, коли ім’я Боберського не було чути. Ніхто його не знав, за винятком , можливо, окремих фахівців. Пам’ятаю час, коли це ім’я почало зринати на поверхню, коли воно відроджувало епоху становлення українського спортивного руху. І, врешті-решт, ми дожили до того, що Боберський зараз відомий, шанований. Може ще не достатньо знаний, але вже досить відомий в Україні. І це добре для університету, що ми присвоїли йому ім’я Боберського», – поділився кавалер Почесної відзнаки ЛДУФК імені І. Боберського, доцент кафедри олімпійської освіти Мирослав Герцик.

Після офіційного відкриття таблиці, присутнім показали експозицію про Івана Боберського, яку згодом науковці ЛДУФК обіцяли розширити та доповнити цікавими документами й матеріалами.

Інші новини

ukУкраїнська