Олександр Свіщов: Ватерпольне «Динамо» зіграє у відновленій «Карпатській лізі»

04/01/2019

2018 рік для ватерполістів львівського «Динамо» виявився двозначним. Львівська команда повернула до Львова чемпіонський титул, однак програла головному супернику, а саме збірній Харківській області, на внутрішній арені у матчі за Кубок та Суперкубок України. Чемпіонство «Динамо», за словами президента клубу Олександра Свіщова, означало участь команди у Лізі Чемпіонів. Саме такі обіцянки і давав Олександр Юрійович ще під час національного чемпіонату. У Лігу Чемпіонів «динамівці» повернулися після 20-річної перерви, однак стрибнути вище голови так і не зуміли. Про підсумки насиченого 2018 року, участь команди у Лізі Чемпіонів, успішний дебют ватерполістів ЛУФК у чемпіонаті Вищої ліги та плани на майбутнє в інтерв’ю Гал-інфо розповів президент ватерпольного клубу «Динамо».

Олександре Юрійовичу, яким для «Динамо» був 2018 рік?

Перед командою було поставлене завдання виграти національний чемпіонат, Кубок та Суперкубок України, а також вдало виступити у Лізі Чемпіонів. Чемпіонство до Львова ми повернули, але з іншими завданнями впоратися не зуміли. Цей рік для нас був з точністю до навпаки, якщо порівнювати його з 2017-им. Таким результатом я розчарований. Після перемоги у міжнародному турнірі у Львові, здавалося, все йшло за планом, команда була «на ходу», але у деяких турнірах, зокрема у Лізі Чемпіонів, ми не до кінця побачили наш командний дух. Після приїзду з Ліги Чемпіонів ще й програли матч за Суперкубок України, після чого було прийнято рішення змінити нашу стратегію розвитку і заявити на чемпіонат другу команду зі Львова, кістяк якої склали молоді 17-18 гравці, вихованці Львівського училища фізичної культури. Деяких гравців з першої команди ми навмисно перевели у другу, щоб вони там стали справжніми лідерами. Окрім того, повернули в гру деяких наших ветеранів, які уже, мабуть, самі не вірили, що ще гратимуть на такому рівні. Нікому не секрет, що кращі гравці команди ЛУФК повернуться до першої команди, адже з літа 2019 року ми плануємо уже грати без легіонерів.

Ідея створення другої команди зі Львова та її участь у чемпіонаті України себе виправдала.

На тренуваннях ми побачили справжню конкуренцію. Якщо забрати легіонерів з першої команди, то ми побачимо дві команди приблизно одного рівня. На тренуваннях йде боротьба м’яч в м’яч, молоді хлопці добре про себе заявляють.

Команда ЛУФК двічі у чемпіонаті України обіграла головного суперника львівського «Динамо» у боротьбі за чемпіонство – збірну Харківської області. Чи очікували на такий результат від молодих гравців?

Чесно кажучи, планували, що ця команда зможе боротися з бронзові медалі. Звісно, ми дуже хотіли, щоб команда ЛУФК намагалася відібрати очки у харків’ян. Що цікаво, команді ЛУФК вдалося перемогти суперника, коли ще у їхньому складі виступали потужні гравці Олександр Абрамов та Микита Апостол.

Збірна Харківської області з Абрамовим та Апостолом і без них – це дві різні команди?

Думаю, що так. Хто б що не казав, але команда Харкова послабилася. Особисто я вважаю, що захисників в Україні рівня Абрамова сьогодні дуже мало. Саме тому ми ним і підсилилися на матчі Ліги Чемпіонів.

На Лігу Чемпіонів Вам вдалося зібрати той склад, який Ви хотіли, чи, проаналізувавши не зовсім вдалий виступ, Ви б щось змінили?

В принципі, зібрали той склад, що ми хотіли, але, на жаль, відсутність нашої зіграності дала про себе знати. Якби ми цим складом потренувалися б хоча б місяць-два, то, думаю, результат був би іншим. Вважаю, перший етап Ліги Чемпіонів нам подолати було під силу.

Чи аналізували з тренерським штабом причини вильоту з Ліги Чемпіонів?

Звісно, якщо результат невдалий, то вину на себе повинен брати тренерський штаб. Так у будь-якому виді спорту, не тільки у водному поло.

Чи виправдали себе легіонери?

Вони дали багато досвіду в плані підготовки молодих гравців. Вони були корисними у нашій команді. Однозначно наші гравці щось від них почерпнули.

Ви безпосередньо були з командою у румунському Брашові, де відбувся перший етап ватерпольної Ліги Чемпіонів. Що скажете в плані організації змагань? Чи реально Лігу Чемпіонів провести в Україні?

Нічого особливого в плані організації я не побачив. Головне – дати глядачу на трибунах якісний продукт, а саме хорошу гру. Багато чого залежить від самих команд. В Україні уже зараз відбуваються матчі Світової Ліги, у яких бере участь національна збірна України.

Чи будуть легіонери грати за «Динамо» у 2019 році?

Чемпіонат України вони дограють, візьмуть участь у Кубку України і в майбутньому якщо і приїжджатимуть до Львова, то лише як тренери, а не як гравці. Для прикладу, у нас уже є домовленість з хорватськими клубами, що деякі наші гравці будуть їздити на навчально-тренувальні збори. Після завершення чемпіонату та Кубку України, швидше за все, від послуг легіонерів ми відмовимося і буде грати від нашого міста лише одна команда.

До речі, Ви не виключаєте варіант, що у матчі за Суперкубок України можуть зіграти дві львівські команди «Динамо» та ЛУФК?

(Сміється). Все може бути.

Якщо у 2019 році команда стане чемпіоном України, чи знову заявиться у Лігу Чемпіонів?

Хотілося б, але якщо буде омолодження складу, то не буде сенсу цього робити. Потрібен буде час, щоб команда змужніла. А те, що ми ще як мінімум раз зіграємо у Лізі Чемпіонів, у мене немає сумнівів.

У 2018 році міжнародний ватерпольний турнір Lviv Open Cup був одним з наймасштабніших за всю історію, адже у ньому взяли участь шість команд. Яким буде турнір цього року?

Також плануємо участь шести команд, однак цього року хочемо запросити ще сильніші колективи. Мова йде про сербів та хорватів, ведемо перемовини з французами та литовцями. Якщо відверто, то на нашу пропозицію реагують позитивно, але найбільше проблема, яка може виникнути, це конкретні плани цих команд у ці дати, у які ми проводимо турнір у Львові. Якщо нічого не співпаде, то наш турнір за своїм складом буде ще сильнішим і цікавішим.

Кажуть, цього року «Динамо» знову зіграє у «Карпатській лізі» – турнірі, який не без Вашої безпосередньо участі, відновлюється.

У турнірі гратимуть поляки, білоруси, литовці і ми. Швидше за все, перший тур турніру відбудеться у Литві в двадцятих числах січня. Плануємо, що кожна з команд-учасниць проведе у себе вдома по одному туру. Під час першого туру в Литві буде нарада представників команд, де ми зможемо затвердити повністю календар «Карпатської ліги».

У 2019 році ватерпольний клуб «Динамо» святкуватиме 70-річний ювілей. Які заходи плануєте втілити в життя в рамках цієї події?

Святкування відбудеться приблизно у такому форматі як це було до 100-річчя львівського водного поло у 2014 році. У наших планах – книжка про історію «Динамо» та новий документальний фільм. Також уже ведемо активні перемовини з нашими славними ветеранами, яких 22-23 червня хочемо бачити у Львові. Чимало з них живуть на різних континентах, тому зібрати їх докупи – завдання не з простих.

І на останок, Ваші побажання вболівальникам «Динамо».

Перш за все, вітаю усіх  новим роком, з Різдвом Христовим! Ми граємо тільки для вболівальників, тому наші перемоги – це перемоги саме для них. Дуже б хотілося, щоб їх у нас ставало якомога більше. Усім миру, добра та терпіння до наших нових спільних перемог.

Гал-інфо

Інші новини

ukУкраїнська