22 львів’ян виступлять на чемпіонаті України з легкої атлетики в Луцьку: старт уже завтра

20/08/2019

21-23 серпня в Луцьку на стадіоні «Авангард» відбудеться чемпіонат України з легкої атлетики, який є вирішальним етапом відбору на чемпіонат світу. Він проходитиме з 28 вересня до 6 жовтня в столиці Катару Досі. Про чемпіонат України, на якому змагатимуться 22 львівські спортсмени, говоримо із старшим тренером відділення легкої атлетики Львівської ШВСМ Віталієм Тарнакіним. Він буде представником збірної Львівщини на цьому чемпіонаті.

– В заявці збірної Львівщини є 22 спортсмени – 6 жінок і 16 чоловіків, – каже пан Віталій. – Звісно, в нас є люди, які здатні поборотися і за перше місце, і за місця на п’єдесталі пошани. Але я не прихильник того щоб давати коментарі-прогнози перед змаганнями. Плану медального, як такого, немає. Я переконаний, що всі спортсмени, які їдуть на чемпіонат України, хочуть якомога краще там виступити. І, повірте мені, кожен з них буде робити все можливе, щоб показати свій максимальний результат. Дотягне він до призового місця, до особистого рекорду, до виходу в фінал – це вже інше питання. Але ніхто не їде туди з метою відбути номер.

– Цей чемпіонат важливий ще й тим, що на ньому буде формуватися збірна команда України для участі в чемпіонаті світу. З огляду на це, спортсмени мають бути особливо серйозно налаштовані щоб здобути місця у збірній.
– Знаєте, на моє суб’єктивне бачення і знання ситуації, в нас один-два спортсмени реально ставлять перед собою таке завдання. Люди, які в темі в легкій атлетиці, знають прізвища спортсменів, яких я маю на увазі. Але не хотілося б їх озвучувати. Можливо, хтось «вистрілить», завоює норматив на чемпіонат світу і ми радітимемо. А він буде на мене ображатись за те, що я його не назвав.

– На цьому чемпіонаті будуть розіграні рекордні призові, називають суму 300 тисяч гривень. Це буде додатковою мотивацією для наших спортсменів?
– Звичайно, ці призові будуть приємним бонусом, хоч вони і не передбачені для призерів в усіх видах легкої атлетики. Але це не домінантний фактор, через який спортсмен їде в Луцьк на чемпіонат України. В першу чергу спортсмен їде боротися за свою честь, за свого тренера, своє прізвище. Це дорослий чемпіонат. Він готувався цілий рік для того щоб показати якийсь результат. Тому, на мою думку, спортсмен їде в першу чергу отримати свого роду сатисфакцію своєї роботи з тренером.
Додам, що згідно з попередніми заявками, цей чемпіонат України за кількістю учасників буде одним із найменш чисельних. В багатьох видах програми кваліфікації взагалі не буде. Наприклад, в жінок у бігу на 100 метрів в попередній заявці всього лиш 11 учасниць. Восьмеро проходять у фінал, тобто тільки трьох треба відсіяти. І таких видів багато. Тому великою кількістю спортсменів цей чемпіонат не відзначиться. Будемо сподіватися, що буде він хоча б якісний. Але, я припускаю, що, на жаль, не багато буде в нас представників з України, які зможуть поїхати на чемпіонат світу.

Василь ТАНКЕВИЧ, Юрій ТУРЯНСЬКИЙ

У повному обсязі за змаганнями можна буде спостерігати на сторінці Федерації легкої атлетики України у Youtube за цим посиланням (створені окремі «віконця» трансляцій для кожної з п’яти сесій). А телеканал XSPORT у прямому ефірі та в запису покаже найцікавіше – фінальні сесії чемпіонату (посилання на телепрограму каналу XSPORT– тут). Детальний розклад чемпіонату України з легкої атлетики, стартові протоколи та On-Line результати – за цим посиланням.

Інші новини

ukУкраїнська