Антон НІКУЛІН: «Приємно те, що на чемпіонаті України львів’яни виграли чоловічу та жіночу «стінку»

21/11/2019

У Києві завершився чемпіонат України з карате, на якому успішно виступили львівські спортсмени. Представники столиці Галичини привезли додому 20 медалей різного гатунку.

Традиційно вдало виступили на змаганнях і представники одного з найтитулованіших українських клубів «Юніону». Про враження від змагань, їх недоліки у суддівстві та виступи львівських спортсменів, роботу Львівської та всеукраїнської федерації в інтерв’ю ІА Гал-інфо розповів головний тренер національної збірної України Антон Нікулін.

Антоне Володимировичу, наскільки вдалий результат продемонстрували львівські спортсмени на чемпіонаті України?

На мою думку, ми не використали усіх своїх можливостей. У нас був невдалий перший день змагань серед кадетів та юніорів. Розраховували, що там у нас може бути п’ять золотих медалей. На другий змагальний день нам вдалося надолужити втрачене і в загальнокомандному заліку наша область посіла друге місце. Втім, якщо вести медальний залік окремо за виступами дорослих спортсменів, то Львівщина посіла б перше місце.

Окремо хотів би сказати за такий розділ змагань як «ката». Особисто я вважаю, що цей вид карате не зовсім перспективно розвивати в Україні. Причина банальна – у нас дуже мало спеціалістів саме у цьому напрямку. Львівщина тут конкурувати не може, а це, скажімо, вісім золотих медалей для Одеської області.

Якщо говорити відверто, то для мене командний залік серед областей – це здобутки спортсменів з цих регіонів на чемпіонаті Європи чи світу. Це показує рівень їхньої підготовки та роботу місцевих федерацій. Приємно те, що на чемпіонаті України львів’яни виграли чоловічу та жіночу «стінку», а це найпрестижніший вид змагань. В загальному я задоволений виступами львів’ян на чемпіонаті України.

Традиційно багато медалей вибороли представники львівського клубу «Юніон».

Це уже не перший рік так відбувається, а, мабуть, ціле десятиліття. «Юніон» – це лідер серед клубів в Україні і результати його вихованців – яскраве цьому підтвердження. Це, звісно, дуже приємно і за це окрема подяка тренерам клубу, які щоденно вкладають свою працю у цей результат. В майбутньому будемо старатися цю планку піднімати ще вище.

Чи потрібно лідерам збірної України у своїх категоріях брати участь у чемпіонаті України?

Паралельно з чемпіонатом України відбувався національний чемпіонат Франції і там місцева федерація заборонила виступати першим номерам збірної. Так само здебільшого відбувається і в Україні, однак ті спортсмени, які не мали медалей з чемпіонату Європи чи Європейських ігор, виступали на чемпіонаті України. Фактично усі вони підтвердили свій перший номер у своїй категорії. Лідерів збірної ми, звичайно, бережемо, оскільки наступного тижня вилітаємо у Мадрид на етап Кубка світу.

Львівська школа карате, а особливо клуб «Юніон», стала уже своєрідним брендом в Україні. На наших спортсменів тепер уже налаштовуються по-особливому?

Звичайно. Це правда і нам нікуди від того дітися. Збірна команда України також здебільшого укомплектована спортсменами саме з нашого регіону. Втім, якщо відверто, то я не особливо увагу звертаю на чемпіонати України. Щоб чогось досягнути у житті, потрібно вигравати змагання вищого рівня.

Як Вам змагальний рівень чемпіонату України?

Він мене трішки розчарував, особливо якщо говорити про кадетів та юніорів. Рівень, як на мене, слабенький і одна з причин – недостатньо якісна робота тренерів на місцях. Як на мене, дітей розвивають дещо односторонньо. Зараз багато хороших тренерів сконцентрували свою уваги на дорослих спортсменах, а от контингент якісних дитячих тренерів наразі не підтягнувся.

Ще одна проблема чемпіонату України – якісне суддівство. Рівень суддівства був низьким, і яскраве цьому підтвердження чотири протести, які були затверджені. Не факт, що і в когось судді не забрали медалей на цьому чемпіонаті України. В загальному я не бачу стратегії розвитку у суддівському корпусі. Якщо порівнювати федерацію карате з іншими федераціями, то ми знаходимося, можливо, і на вищому технологічному та організаційному рівні, однак свої проблеми також є. Дуже хочу, щоб на чемпіонаті України судили так само як на чемпіонатах Європи.

Як оціните роботу Львівської федерації карате?

Назвати це роботою язик не повернеться. У Львові є клуб «Юніон» і все навколо нього. Новий президент Костянтин Мандюк, як на мене, не дуже активний. Мені б хотілося більше активності від керівництва федерації.

Українській федерації карате на днях виповнилося 10 років.

Там дійсно є команда однодумців. Є люди, які горять нашим видом спорту, за нього вболівають і його особливо підтримують. В майбутньому хотів, щоб львівську федерацію очолили такі люди, для прикладу відомі спортсмени, які, впевнений, будуть хорошими менеджерами. А українська федерація карате – це результат злагодженої командної роботи. Думаю, її робота та результат буде регулярно зростати в геометричній прогресії. Єдиний недолік – суддівство, але впевнений, що разом нам вдасться зробити кроки вперед у цьому напрямку.
Богдан ПАСТЕРНАК, Гал-інфо

Інші новини

ukУкраїнська