Перший український підручник з боксу видали у Львові 84 роки тому

08/02/2020

На початку 1936 року у Львові видали перший український підручник з боксу авторства місцевого науковця, педагога, спортивного і громадського діяча Едварда Жарського. 84 роки тому, 8 лютого 1936 року, щоденна львівська газета “Діло” у розділі “Нові книжки й журнали” повідомила про вихід у світ брошури “Бокс – Боротьба навкулачки”.

– Черговий випуск “Сокільської Бібліотеки” присвячений боротьбі навкулачки, – зазначається у коротенькому описі в газеті. – У шістьох лекціях зібрано всі найважніші штовхи й оборони, вживані при боротьбі навкулачки. 30 рисунків та світлин оживляє цю незвичайно потрібну нашій молоді книжку. Автор звернув головну увагу на загальну підготовку руховика чи спортовця при помочі боксу. При кінці книжки подано правила боротьби навкулачки. Правила уйнято у відповідні точки коротко й дуже проглядно. Книжечка ця повинна найтися в руках спортовця, руховика, фізкультурника і кожного, хто цікавиться спортом.

Книжка “Бокс – Боротьба навкулачки” має невеликий обсяг – усього 32 сторінки. Написана живою українською мовою, включно зі спеціальними термінами.

Едвард Жарський народився 21 жовтня 1906 року у містечку Жовква, на Львівщині. У 1944 році залишив Україну. З 1950 року проживав у США. Професор, доктор філософії, автор багатьох підручників і статей на теми спорту, виховання, географії. Помер у Флориді 4 квітня 2003 року.

Василь ТАНКЕВИЧ, відділення НОК України у Львівській області

Інші новини

ukУкраїнська