99 років тому народився легендарний Віктор Чукарін: львів’янин – перший в світі семиразовий чемпіон двох Олімпійських ігор

08/11/2020

Віктор Чукарін (9 листопада 1921 – 25 серпня 1984) був видатним спортсменом. Гімнаст, якого неможливо було перемогти, двічі ставав абсолютним чемпіоном Олімпійських ігор (1952, 1956), володарем 11 олімпійських нагород (з них – 7 золотих), був чемпіоном світу (1954).

З нагоди 99-річчя від Дня народження легенди пропонуємо вашій увазі статтю Мамеда Джафарова про Віктора Чукаріна у збірнику наукових статей “Здоровий спосіб життя” – Львів, 2011. – Вип. 62]

У 1952 році північ Європи була озорена Україною – львів’янин В.Чукарін в Гельсінки на XVІ Олімпійських іграх став абсолютним чемпіоном зі спортивної гімнастики, завоював свої перші шість олімпійських медалей (4 золоті, 2 срібні). Мало того, Львів у той історичний 1952-й став головним спортивним містом у світі, оскільки його мешканець привіз додому аж 6 олімпійських медалей. До того лише американський атлет Д. Оуенс привіз із XI Олімпійських ігор у 1936 р. додому чотири медалі і потрапив у Книгу рекордів Гіннесса.

65 років тому (1946 р.) у Львові почав працювати перший на Західних землях України Державний інститут фізичної культури. Так сталося, що Віктор Чукарін і я стали фактично засновниками цього інституту. Він першим та єдиним абітурієнтом – майстром спорту, а я – його викладачем анатомії і біомеханіки, далі ми стали колегами, науковцями, співавторами винаходів.

Пам’ятаю, з першого навчального дня найбільш популярною особистістю в інституті як серед студентів, так і серед викладачів був усіма шанований Віктор Чукарін. Він відмінно пізнав особливості взаємодії свого організму з спортивним середовищем та механізми управління своїм організмом, особливо, руховим апаратом.

Ще у 1948 р., на другому курсі, Чукарін став першим львів’янином – абсолютним чемпіоном України.

У 1949 р., на третьому курсі, Чукарін став першим українським гімнастом – абсолютним чемпіоном серед спортсменів 15 радянських республік. Таку перемогу і таке звання він отримав ще тричі – в 1951, 1953 і 1955 рр.

Віктор Чукарін успішно закінчив Alma mater з першим випуском у 1950 р. До речі, цей інститут закінчили три покоління його родини: він з дружиною, дві доньки, онука і зять, кандидат педагогічних наук, доцент, який нині завідує в університеті кафедрою плавання.

У 1952 р. на XV і в 1956 р. на XVI Олімпійських іграх В.Чукарін вперше в історії України завоював звання абсолютного чемпіона цих Ігор, отримав 11 медалей (7 – золотих, 3 – срібні, 1 – бронзову ) і став першим у світі семиразовим чемпіоном Олімпійських ігор.

Цю історичну славу СРСР принесла Україна, Україні – Львів, а Львову – інститут фізичної культури і Віктор Іванович Чукарін! Він уперше в історії Олімпійських ігор підняв ім’я своєї Батьківщини – України на найвищий рівень олімпійського п’єдесталу!

У 1952 р. німецький журнал першим визнав В. Чукаріна “Der beste Turner der Welt” (“Найкращий гімнаст світу”).

2328914

У 1954 р. у Римі український гімнаст В. Чукарін уперше став і абсолютним чемпіоном світу!

Ним гордилися послідовники, вважали його своїм кумиром. Коли я був головою ДЕК в Київському ДІФК і приймав державні іспити у випускника, другого видатного українського гімнаста Бориса Шахліна, то він казав: “Когда мы карабкались на вершины большого спорта, там уже во весь рост стоял Виктор Чукарин”.

У таблиці вказані лише 27 міжнародних чемпіонських медалей В.Чукаріна, яких ніхто не мав до нього. Треба підкреслити, що 7 чемпіонських золотих медалей Олімпійських ігор, складаються з двох медалей абсолютного чемпіона і п’яти медалей чемпіона. Аналогічно, 3 чемпіонських золотих медалі світу – з однієї медалі абсолютного чемпіона світу і двох медалей чемпіона світу; 17 чемпіонських золотих медалей СРСР – з чотирьох золотих медалей абсолютного чемпіона і тринадцяти медалей чемпіона СРСР.

Особливо вражає те, що В.Чукарін, уперше і раніше усіх українських і радянських гімнастів, у вказаних у таблиці семи міжнародних гімнастичних змаганнях був 7-разовим абсолютним чемпіоном у багатоборстві та 20-разовим чемпіоном у видах гімнастичних вправ. Доказом тому є такі дані

XV Олімпійські ігри, Гельсінкі, 1952 р.

На жаль, у чоловічій команді гімнастів з України був лише один В.Чукарін.
Багатоборство: 1 місце – В. Чукарін – 115,70 золота медаль абсолютного чемпіона
Вправи на коні: 1 місце – В. Чукарін -19,50 золота медаль чемпіона
Опорний стрибок: 1 місце – В.Чукарін -19,20 золота медаль чемпіона
Командна першість
1. СРСР- 574,00 золота медаль чемпіона
2. Швейцарія – 567,55
З.Фінляндія -564,25

Першість світу, Рим, 1954 р.

Багатоборство: 1 місце – В.Чукарін – 115,45 золота медаль абсолютного чемпіона
Вправи на брусах: 1 місце – В.Чукарін -19,75 золота медаль чемпіона
Командна першість:
1.СРСР – 689,90 золота медаль чемпіона
2. Японія – 673,30
3. Швейцарія – 671,55

XVI Олімпійські ігри, Мельбурн, 1956 р.

Багатоборство: 1 місце – В.Чукарін золота медаль абсолютного чемпіона
Вправи на брусах: 1 місце – В.Чукарін золота медаль чемпіона
Командна першість:
1 місце – СРСР – золота медаль чемпіона

1951 р. В.І.Чукарін отримав звання заслуженого майстра спорту СРСР, у 1963 р. – звання доцента кафедри гімнастики, у 1967 р. – звання судді міжнародної категорії, а в 1972 р. став заслуженим тренером України.

У 1971 р. доцент В.І.Чукарін за конкурсом був обраний завідувачем кафедри гімнастики Львівського державного інституту фізичної культури, де виховав першого галичанина – чемпіона XXII Олімпійських ігор Б.Макуца та понад двадцять майстрів спорту.

За заслуги В.І.Чукаріна, єдиного серед львівських спортсменів, нагородили найвищим орденом СРСР, двічі обирали депутатом міської ради.

Після 38 років навчання і праці на кафедрі гімнастики ЛДІФК на посаді завідувача кафедри, після тяжкої хвороби Віктор Іванович Чукарін помер у 1984 р. Видатна людина, народившись на землі Донеччини, покоїться в землі Львова. Він багато зробив для своєї Батьківщини, свого народу. Громада міста і області, увесь колектив інституту поховали його на полі №4 Личаківського цвинтаря поруч із великими Іваном Франком і Соломією Крушельницькою. Вулиці Львова названі їхніми іменами.

Інші новини

ukУкраїнська