Яна Шемякіна – краща спортсменка Львівщини за підсумками листопада 2014 року

Щомісячне голосування членів виконкому відділення НОК України у Львівській області та членів колегії управління молоді та спорту облдержадміністрації визначило кращою спортсменкою Львівщини за підсумками  листопада  2014  року Заслуженого майстра спорту України з фехтування Яну Шемякіну.

Це звання Яна Шемякіна здобула завдяки вдалому виступі на етапі Кубку світу в Хучжоу, де львів’янка піднялася на третю сходинку п’єдесталу пошани.

На своєму шляху Олімпійська чемпіонка Лондона здолала росіянку Алєксандру Магдіч і трьох господарок турніру – Гун Жун Хоу, Ін Мін Хоу і Юджі Сун, а у півфіналі Яна поступилася лідерові світового рейтингу та майбутній переможниці турніру угорці Емеше Сас.
Варто зауважити, що Яна Шемякіна вже втретє у 2014 році здобуває відзнаку кращого спортсмена Львівщини за підсумками окремого місяця.
Вітаємо Яну Шемякіну та її тренерів з перемогою!

Інформаційна довідка:
Шемякіна Яна Володимирівна народилася 5 січня 1986 року у місті Львові.
Аспірантка Львівського державного університету фізичної культури.
Заслужений майстер спорту України з фехтування. Представляє фізкультурно-спортивне товариство  «Динамо» України. Тренери: Заслужений тренер України Орліковський Андрій Вікторович, Заслужений тренер України Лопатенко Олег Миколайович. Відзначена державними нагородами: Орден «За заслуги» III ст. (2012); Орден Княгині Ольги III ст. (2007).

у Львові розпочався ХХІ Меморіал Вадима Андрієвського з фехтування

У перший день грудня 2014 року в манежі Львівського державного університету фізичної культури стартував традиційний, вже 21-й за порядком Всеукраїнський турнір пам’яті заслуженого майстра спорту, творця знаменитої на увесь світ львівської школи фехтування, заслуженого тренера СРСР, колишнього ректора Львівського державного інституту фізичної культури, професора Вадима Олексійовича Андрієвського.

До столиці Галичини приїхали кращі мушкетери України, які упродовж трьох днів виборюватимуть нагороди в особистій першості у змаганнях з фехтування на шаблях та рапірах серед чоловіків і жінок.

Меморіал Вадима Андрієвського, який має статус етапу Кубка України, є рейтинговим змаганням і його результати впливають на відбір до національної збірної України для участі в чемпіонатах світу і Європи, а також етапах Кубка світу.

На урочистій церемонії відкриття учасників змагань вітали заступник начальника управління молоді та спорту Львівської облдержадміністрації, відповідальний секретар обласного відділення НОК України Оксана Вацеба, президент Федерації фехтування Львівщини, завідувач кафедри ЛДУФК, Заслужений тренер України Василь Бусол, головний тренер збірної команди України з фехтування Гарнік Давидян, донька В.О. Андрієвського Вікторія Андрієвська та ін. Особливі оплески прозвучали на честь особливих гостей свята – уславлених ветеранів львівського фехтування, серед яких Віктор Савинський, Петро Гожий, Василь Шуберт, Іван Мадораш, Анатолій Михайлюков, Анатолій Калиновський.

Право підняти прапор змагань було надано кращим фехтувальникам України Ользі Харлан з Миколаєва та одеситу Андрію Ягодці, які й отримали свої перемоги у перший змагальний день у змаганнях шаблістів.

Змагання кращих фехтувальників України триватимуть у Львові до 3 грудня ц.р.

Загалом почесні трофеї у турнірі в жіночій шаблі виборюють олімпійська чемпіонка Пекіну-2008 і бронзова призерка Ігор-2012 у Лондоні, чинна чемпіонка світу і Європи, володар Кубка світу та перший номер світового рейтингу Ольга Харлан, олімпійські чемпіонки Пекіну-2008, чемпіонки світу і Європи Галина Пундик і Ольга Жовнір, чемпіонки світу Олена Вороніна та Аліна Комащук, призер Кубка світу Олена Кравацька.

Серед претендентів на перемогу у змаганнях в чоловічій шаблі – призери чемпіонатів світу і Європи Олег Штурбабін та Дмитро Бойко, призер Кубка світу Андрій Ягодка, чемпіони та призери юніорських першостей планети і континенту Богдан Платонов, Костянтин Воронов, брати Євген і Олексій Стаценки, Дмитро Пундик, Юрій Цап та Дмитро Раскосов.

У турнірі рапіристок головним фаворитом є багаторічний лідер національної збірної, учасниця трьох Олімпіад, призер чемпіонату Європи Ольга Лелейко, яка на цьогорічному чемпіонаті світу зупинилася за крок до п’єдесталу пошани. Серед її суперниць і партнерка по національній збірній, вихованка львівської школи фехтування Олександра Сенюта.

А найбільш високі шанси на перемогу господарі турніру плекають у чоловічій рапірі, де виступатиме бронзовий призер чемпіонату світу 2013 року, аспірант Львівського державного університету фізичної культури Ростислав Герцик, який через травму пропустив майже увесь минулий сезон, включаючи світову першість. Серед його головних конкурентів львів’яни Клод Юнес, Пилип Колесников і Павло Сирачинський а також кияни Володимир Колтиго та призер європейського чемпіонату Андрій Погребняк.

Програма змагань:

1 грудня:

10:00 – шабля (чоловіки)

12:00 – відкриття турніру

12:30 – шабля (жінки)

2 грудня:

10:00 – рапіра (жінки)

3 грудня:

10:00 – рапіра (чоловіки)

по завершенні – закриття турніру

Довідково:

Вадим Олексійович Андрієвський (26 грудня 1912 – 12 січня 1994) – основоположник вітчизняної школи фехтування, майстер спорту СРСР, видатний спортивний педагог, заслужений тренер СРСР, професор. Його вихованці першими серед українських фехтувальників завоювали медалі на Олімпійських іграх (Євген Череповський – 1956 р.) та чемпіонатах світу (Євген Рюмін – 1962 р.), а Василь Станкович ставав двічі срібним призером Олімпіад 1968 і 1972 років та п’ятиразовим чемпіоном світу в особистих і командних змаганнях.

Упродовж 20-ти років Вадим Андрієвський очолював тренерський штаб збірної команди України, зробив значний внесок у формування науково-методичних основ підготовки фехтувальників високої кваліфікації. Мав незаперечний авторитет у середовищі вітчизняних та закордонних фахівців фехтування, запрошувався і неодноразово виїжджав на змагання та семінари тренерів у провідні фехтувальні країни Заходу. До кінця життя вів активну професійну діяльність, передавав досвід молодим викладачам, тренерам, студентам, співпрацював із громадськими фізкультурно-спортивними організаціями.

ukУкраїнська