Відбулася 50-та ювілейна «Говерляна»

07/04/2014

5 квітня 2014 року за участю понад 500 учасників відбувся масовий похід-сходження на найвищу вершину Український Карпат і найвищу точку України г. Говерлу (2061 м).
Цьогорічна «Говерляна-2014» виявилася особливою й була присвячена 200–річчю від дня народження генія українського народу Т.Г. Шевченка; 50–річчю першого масового сходження на г. Говерлу, вшануванню пам`яті відомих туристів та альпіністів Львівщини – ініціаторів та організаторів масових сходжень на Говерлу, а також приурочена до Міжнародного дня спорту (6 квітня), що вперше відзначається Міжнародним олімпійським комітетом на благо розвитку та миру.
Серед організаторів масового туристичного походу на г. Говрерлу – справжнього символу України, були: управління молоді та спорту Львівської обласної державної адміністрації, Федерація спортивного туризму України, відділення НОК України у Львівській області, Львівська обласна федерація спортивного туризму за активної участі Львівського туристично-альпіністського центру «Скеля».
Перед початком походу-сходження усі учасники ювілейної «Говерляни» разом з головою оргкомітету «Говерляна-50» проф. Романом Базилевичем (який саме в цей день відзначав своє 77-ліття!); начальником штабу «Говерляна-2014» Михайлом Сідоровим, президентом Львівської обласної федерації спортивного туризму України Тарасом Пахолюком, заступником начальника управління молоді та спорту Львівської облдержадміністрації, відповідальним секретарем відділення НОК України у Львівській області проф. Оксаною Вацебою, начальником Львівської обласної контрольно-рятувальної служби туристсько-спортивної спілки України Михайлом Яворівським спільною фотографією вшанували усіх ветеранів спортивного туризму, які 50 років тому розпочинали масові «Говерляни» й які прибули на цю подію до навчально-спортивної бази «Заросляк».
Відтак, за складних погодних умов – туман, шпаркий вітер, сніг, погана видимість, – усі учасники «Говерляни -2014» успішно завершили сходження, маршрут якого проліг проліг зі сторони селища Ворохта Івано-Франківської області ущелиною річки Прут – через Карпатський національний природний парк та урочище «Заросляк» й отримали відповідні персональні свідоцтва про сходження на Говерлу.
Доречно відзначити, з понад 500 учасників ювілейної «Говерляни», найстаршими підкорювачами найвищої точки України виявилися й ті, хто 50 років тому брали участь у першій «Говерляні» 1964 року – ЗТ України, один із засновників і перший віце-Президент НОК України Мирослав Герцик (78 років), відомий львівський кібернетик, доктор технічних наук, професор, дійсний член НТШ Роман Базилевич (77 років) та киянин Юрій Маслов (75 років).
Наймолодшим виявився 8-літній мешканець міста Соснівки Червоноградської міської ради Олег Гаркавий, який і торік разом з батьками у віці 7 років здолав «Говерлу».
Серед кращих туристських колективів, які залучили найчисельніші групи учасників сходження, організатори ювілейної «Говерляни» відзначили: Львівський державний університет фізичної культури (1 місце), колектив благодійного фонду «Еко-милосердя» з м. Соснівки (2 місце); туристичний ветеранський клуб ім. М. Дем’яновича з Жовкви (3 місце).
Під час підведення підсумків та нагородження учасників сходження на пероні ст. Ворохта було відзначено також команду туристів та ветеранів туризму і альпінізму зі столиці України Києва; організовані групи туристів – працівників ПАТ Райффайзен Банк «Аваль», студентів та викладачів НУ «Львівська політехніка», команду з міста Рава-Руська, а також гостей з Польщі, які щорічно долучаються до участі в «Говреляні».
Загалом такий масовий захід відбувся на високому організаційному рівні, а його учасники надовго збережуть у своїх спогадах 50-ту ювілейну «Говерляну-2014».

Свої заслужені оплески й подяки отримали рятувальники Львівської обласної контрольно-рятувальної служби туристсько-спортивної спілки України; бригада лікарів Львівського обласного госпіталю інвалідів війни та репресованих ім. Ю.Липи; один з кращих фотокореспондентів України Володимир Дубас; ветерани спортивного туризму та альпінізму серед яких академік Борис Білинський, Мирослав Федоренко, Орест Дубиняк та ін.; ті, хто вперше здолав Говерлу (таких цього року було немало); інструктори, а також іменинниця Лідія Дядів.

Інші новини

ukУкраїнська