Не стало Юрія Погоріляка

19/06/2014

На 76 році життя у місті Львові відійшов у вічність Юрій Іванович Погоріляк – видатна особистість Львівщини і його малої батьківщини Закарпаття; Заслужений журналіст України, полковник у відставці, член першого складу НОК України, свого часу Президент Національного Комітету спорту інвалідів України, голова Львівської обласної асоціації інвалідів, співголова «Союзу організацій інвалідів України», засновник та головний редактор всеукраїнського часопису для інвалідів «Благовіст», майстер спорту з туризму, альпінізму та гірських лиж.

Ю.І.Погоріляк народився 18 серпня 1938 року селі Шардик (нині Заболотне) Іршавського району Закарпатської області. Після закінчення Львівського університету імені Івана Франка, де активно займався спортом, понад 20 років прослужив у Збройних Силах. У 1972 році, будучи керівником групи військових альпіністів й рятуючи курсанта, зірвався в льодовикову ущелину на Камчатці, серйозно обморозив ноги. Пережив складні й тривалі операції з ампутації ніг.

Інвалідність І групи не стала перешкодою його активній життєвій та професійній позиції. У 1988 році, ще працюючи у ПрикВО, заснував обласну федерацію фізкультури і спорту серед інвалідів, на базі якої утворилася у 1989 році Асоціація інвалідів Львівщини. Саме Ю.І.Погоріляк тривалий час очолював цю асоціацію, активно допомагаючи неповносправним людям Львівщини. Плідно працював на журналістській ниві, автор прозових та віршованих творів. У 1982 році у видавництві «Червона зірка» 100-тисячним накладом вийшла його перша книжка «Переможені вершини». Друга книжка «Срібні лижі» вийшла у тому ж видавництві 1984-го року тиражем у 75 тисяч. А у 1985-му побачила світ книжка «Не падай духом!, згодом інші… З 1991 року започаткував випуск Всеукраїнського часопису для інвалідів «Благовіст».

Нагороджений трьома орденами.

Вічна пам’ять про Юрія Івановича Погоріляка залишиться у наших серцях!

Інші новини

ukУкраїнська