У Львівському училищі фізичної культури відкрили пам’ятну дошку Герою Небесної Сотні

16/03/2015

13 березня 2015 року у Львівському училищі фізичної культури вшанували пам’ять випускника училища, активіста Євромайдану, Героя Небесної Сотні та Героя України Анатолія Жаловаги.

Цей день було обрано невипадково, адже Анатолію виповнилося б 35 років! Та не судилося – 20 лютого 2014 року у Києві на вул. Інститутській куля снайпера обірвала молоде життя.

Незважаючи на дощ, що був немов сльози неба, на мітинг-реквієм прийшло чимало небайдужих.

Меморіальну дошку Анатолію Жаловазі відкрили батько Героя Григорій Жаловага та директор училища Степан Родак. Отець Любомир із церкви Введення в храм Пресвятої Богородиці здійснив чин освячення.

Багато щирих, душевних, теплих слів-спогадів пролунало про Анатолія. Директор училища Степан Родак розповів, що Анатолій навчався на відділенні гандболу у групі тренера Володимира Шаніна. Після закінчення училища продовжив навчання у Львівському державному університеті фізичної культури. Був кандидатом у майстри спорту. Пригадав директор і подальший життєвий шлях Анатолія, який так рано та трагічно завершився. Закінчив директор свій виступ висловом митрополита Андрея Шептицького: «Не потоком шумних і галасливих фраз, а тихою невтомною працею любіть Україну». Ці слова, наголосив Степан Родак, немов би сказані про Анатолія Жаловагу, який своїм вчинком показав справжню любов до Батьківщини.

З теплотою згадувала свого учня класний керівник, вчитель біології Валентина Горбунова. Розповіла, що не раз замислювалась, «що ж покликало Толіка на Майдан, адже був людиною дуже мирною і доброю. Це бажання бачити краще життя і кращу країну, тому став її захисником. І ось Толік знову повернувся до нашої школи… повернувся як Герой».

Однокласниця Ірина Цибульчак наголосила, що коли вони ще навчалися в училищі, ніхто і подумати не міг, що свого часу внесуть свою лепту у новітню історію України, а її добряк-однокласник Толік стане Героєм України. Наостанок попросила спортовців: «Коли ви на словосполуку «Слава Україні» відповідаєте – «Героям слава», пам’ятайте, що один з тих Героїв навчався у цих стінах».

Участь у вшануванні пам’яті українського Героя взяли також:

– начальник управління дошкільної і загальної середньої, позашкільної освіти, соціального захисту Департаменту освіти і науки Львівської ОДА Світлана Книшик;

– начальник управління молоді та спорту Львівської ОДА Юрій Майборода;

– заступник начальника управління молоді та спорту Львівської облдержадміністрації, голова регіонального відділення Олімпійської Академії  Оксана Вацеба;

– виконавчий директор відділення НОК України у Львівській області Христина Подгрушна-Опьола.

Тато Героя Григорій Жаловага висловив подяку колективу училища: «Нам, як батькам, дуже приємна ваша увага, пам’ять про нашого сина, а також бажання і стремління бути щирими українцями, людьми, які завжди пам’ятають своїх Героїв!

Усі присутні зі сльозами на очах дякували Григорію та Ларисі Жаловагам за те, що виховали прекрасного сина, – Героя України, який не побоявся віддати життя за Україну, за щасливе майбутнє її народу, і  став справжнім взірцем для наслідування.

Закінчився мітинг-реквієм спільною молитвою за упокій душі Анатолія.

Герої не вмирають! Пам’ять про Анатолія та інших героїв Небесної Сотні житиме вічно в наших серцях, думках та вчинках.

За матеріалами: http://ufk.lviv.ua/ua-category-other-news4215.html

Інші новини

ukУкраїнська