ОЛЕНА СТЕЦКІВ: “НАЙГОЛОВНІШЕ НА ОЛІМПІАДІ-2022 – ПРОЇХАТИ СТАБІЛЬНО, РІВНО І БЕЗ ПОМИЛОК”

28/01/2022

Вже 6 лютого у Санно-бобслейному центрі Сяохайто розпочнуться змагання з санного спорту на XXIV зимових Олімпійських іграх 2022 року в Китаї. Цього дня медалі розіграють чоловіки в одномісних санях. 8 лютого визначаться переможці та призери серед жінок в одномісних санях. 9 лютого вступлять у боротьбу за медалі чоловічі екіпажі-двійки. І, врешті, 10 лютого відбудуться командні змагання – естафета.

Збірна України з санного спорту, яку очолює львів’янин Тарас Гарцула, на Іграх-2022 буде представлена шістьма спортсменами, четверо з яких представники Львівщини – Антон Дукач, Олена Стецків і двійка Ігор Стахів/Андрій Лисецький. Учора наші олімпійці з Міжнародного аеропорту “Львів” взяли курс на Пекін. Безпосередньо перед самим вильотом журналіст сайту відділення НОК України у Львівській області Василь Танкевич поспілкувався із 27-річною Оленою Стецків, для якої Олімпіада-2022 стане третьою у кар’єрі. А розпочали інтерв’ю із чемпіонату Європи, який минулого вікенду пройшов у швейцарському Санкт-Моріці. Олена Стецків на континентальній першості посіла 19-те місце в індивідуальному заліку і разом з командою стала п’ятою в естафеті.

– Олено, задоволені показаними результатами в індивідуальному заліку і в естафеті у Санкт-Моріці?
– Задоволена. Мені вдалося проїхати в індивідуальних змаганнях два хороших заїзди. Головне, що проїхала стабільно, без помилок. І в команді теж так вийшло. Ми стали п’ятими – задоволені цим результатом.

– Як загалом пройшов відбір на Олімпійські ігри на етапах Кубках світу? Як вплинуло те, що декілька етапів їздили не на своїх санях (після першого етапу Кубка світу, який відбувся в листопаді 2021 року у Китаї, митна служба цієї країни затримала, зокрема, бокси з саньми Олени Стецків та Олени Смаги – Авт.)?
– Так, це нам трошки завадило, що у нас не було саней на трьох етапах Кубка світу. Через це я опустилася в рейтингу нижче, ніж хотілося. Але я рада, що сани таки привезли і їхала на них непогано.

– Судячи з останніх результатів, ви зараз близькі до своєї оптимальної форми, як на мене.
– Звичайно, завжди можна над чимось попрацювати, десь щось підправити, але зараз, мені здається, в мене хороший і психологічний стан, і фізичний. І стабільність також з’явилась. Думаю, так, зараз я в непоганій формі.

– А якщо порівнювати з попередніми Олімпійськими іграми, у яких ви брали участь (Сочі-2014 і Пхьончхан-2018), нині ви у кращій формі?
– Думаю, так. Набралася більше досвіду за останні чотири роки. Тому так – зараз я у кращій формі.

– Це ваша третя Олімпіада. Хвилювання таке ж, як і перед попередніми? Чи з досвідом вже менше хвилюєтесь?
– З досвідом вже менше хвилююся. Зараз я себе досить комфортно почуваю. Хвилювання нема перед змаганнями, як раніше. Але побачимо, як буде вже на самих Олімпійських іграх.

– Як вам траса у Санно-бобслейному центрі Сяохайто?
– Ми були там минулого року вперше – у жовтні. Тоді якраз було відкриття траси. І ми туди їздили на перший відбірковий етап Кубка світу в листопаді. Траса досить цікава. Це, напевно, найдовша траса, на якій ми були. Там є дуже багато своїх нюансів, важких ділянок траси. Словом, траса не проста.

– На який результат в Пекіні націлює команду головний тренер збірної Тарас Гарцула?
– Поки нам ще настанов не давали. Думаю, в Китаї нас зберуть і скажуть. Але, на мою думку, для нас найголовніше – проїхати стабільно, рівно і без помилок. І вже далі дивитися, що з того вийде, яке місце буде.

– В Пекіні виступить 35 учасниць в індивідуальному розряді. Який результат вас влаштував би?
– Хотілося б, звичайно, виступити якомога краще, потрапити в ТОП-20.

Василь ТАНКЕВИЧ, сайт відділення НОК України у Львівській області

Інші новини

ukУкраїнська