Степан Родак: «У Сочі поїде повна команда санкарів»

13/12/2013

До відкриття ХХІІ зимових Олімпійських ігор у м.Сочі залишилось менше двох місяців. У більшості видів спорту зараз ведеться активна боротьба за олімпійські ліцензії. Зокрема, наближається до завершення олімпійський відбір у санному спорті.
Ми попросили заступника Голови відділення Національного олімпійського комітету України у Львівській області, директора Львівського училища фізичної культуриСтепана Родака оцінити шанси українських санкарів на участь у Сочинській олімпіаді, адже, як відомо, саме Львівське училище фізкультури є основним постачальником кадрів до національної збірної.
– До завершення відбору у санному спорті залишилось зробити один крок – це взяти участь у V етапі Кубка світу, який 13-14 грудня пройде на олімпійській трасі гірського курорту Парк Сіті у США. Поки що у т.зв. зеленій зоні світового рейтингу, яка дозволяє кваліфікуватися на Олімпійські ігри, перебувають санкарі-одиночникиАндрій Кісь (31 місце), Андрій Мандзій (33 місце), Олена Стецків(28 місце) та наша двійка Олександр ОболончикРоман Захарків(16 місце). Як відомо, до олімпійських стартів допускаються 38 чоловіків, 28 жінок і 18 екіпажів-двійок. Тому у Парк Сіті нашим провідним атлетам треба виступити в свою силу і зберегти статус-кво. Навіть, якщо будуть невдачі у окремих спортсменів, Міжнародна федерація санного спорту зарезервувала вісім місць для тих збірних, які здатні заявити команди для участі в естафетній гонці (1 жінка+1 чоловік+1 екіпаж). Отож, у Сочі стовідсотково поїде повна команда українських санкарів. Більше того, не втратили шансів взяти участь у олімпіаді наші дівчата Олена Шхумова (30 місце рейтингу),Анастасія Полуситок (32 місце) і Марина Галайджян (33 місце). Адже від однієї країни до участі у олімпійських стартах допускається по 3 санкарі на санях-одиночках і 2 екіпажі.
– Степане Михайловичу, поясніть ще таку ситуацію. Не всі розуміють, яка різниця між Кубком світу і Кубком націй, які у санному спорті проводяться паралельно.
– Кубок націй – це своєрідна кваліфікаційна прелюдія до Кубка світу, яка проводиться напередодні основних стартів. Склад основних стартів Кубка світу формується таким чином. Є так звана елітна група, яка на Кубок світу попадає автоматично – це 15 кращих чоловіків, 10 жінок і 10 екіпажів. Елітна група у кожному виді змагань формується за результатами трьох останніх Кубків світу. Всі інші повинні проходити горнило кваліфікаційного відбору через Кубок націй. У кінцевому результаті у змаганнях Кубка світу беруть участь 32 чоловіки, 24 жінки і 20 екіпажів саней-двійок. Щорічний світовий рейтинг санкарів вибудовується як з участі у Кубках світу, так і Кубках націй. Переможці рейтингу нагороджуються кришталевими глобусами FIL- Міжнародної федерації санного спорту.
Розмовляла Наталія Васьо.

Інші новини

ukУкраїнська