Міжнародний експерт: Об’єкти Олімпіади-2022 плануються для ефективної експлуатації в майбутньому

27/01/2014

Усі об’єкти, які Україна розробляє для Заявки на проведення в Україні зимових Олімпійських та Паралімпійських ігор 2022 року – служитимуть багато років, багатьом поколінням. Довготривале використання спортивних об’єктів після Олімпіади – один із головних принципів підготовки Заявки на Зимові Олімпійські Ігри -2022. Про це в ході робочої наради Заявкового комітету Львів-2022 зазначив консультант Гернот Ляйтнер із компанії «MasterConcept», яка опікується технічною складовою Аплікаційного файлу Заявки.

Іноземний експерт розповів, що концепція Ігор-2022 передбачає 2 кластери: міський (льодовий) та гірський (сніговий). Льодовий кластер базуватиметься у Львові, а гірський – у Тисовці, Панасівці (обидва – Львівська область) та Боржаві (Закарпатська область).

За словами консультанта Заявки, база Тисовець гірського кластеру має дуже привабливе розташування, а отже перспективи розвитку не тільки як спортивного центру, але і туристичного курорту. «Тут будуть розташований біатлонний стадіон із трасами та об’єкт для стрибків з трампліну. В майбутньому Тисовець має всі шанси стати потужним міжнародним тренувальним центром», – наголосив Гернот Ляйтнер.

Він додав, що гірськолижний комплекс Боржава, на Закарпатті, у разі розбудови до Олімпіади, буде абсолютною необхідністю для регіону та країни, де не вистачає курортів європейського рівня. «В Україні проживає 46 мільйонів населення і за статистикою 2-3% займаються зимовими видами спорту. Існуючих баз недостатньо, аби задовольнити попит у якісних спортивних об’єктах. Тому потенціал розвитку гірськолижних баз в українських Карпатах – просто величезний», – резюмував представник компанії «MasterConcept».

Довідка: У листопаді 2013 р. Україна подала декларацію до МОК з підтвердженням намірів взяти участь у конкурсі на право проведення у 2022 р. Зимових Олімпійських та Паралімпійських Ігор.

У березні 2014 р. Заявковий комітет Львів-2022 має надіслати в Лозанну (Швейцарія), до МОК Заявковий файл, який буде ретельно проаналізований експертами. Фінальне рішення про перелік країн, які увійдуть до так званого ShortList, МОК ухвалить у липні 2014 р. Фінальне рішення про те, яка країна прийматиме Зимові Олімпійські та Паралімпійські Ігри-2022 року МОК ухвалить у липні 2015 року в місті Куала-Лумпур (Малайзія).

Крім України, наразі у боротьбі за право приймати найбільший зимовий спортивних захід планети змагаються Польща та Словаччина (спільна заявка), Казахстан, Норвегія та Китай.

Інші новини

ukУкраїнська