Визначилися переможці змагань пам’яті уславленого львівського гімнаста Олімпійського чемпіона Віктора Чукаріна

22/05/2018

Нещодавно у спеціалізованому гімнастичному залі Навчально-спортивної бази літніх видів спорту Міністерства оборони Україниу місті Львові успішно завершилися представницькі змагання зі спортивної гімнастики за відкритий Кубок міста Львова, присвячені пам’яті Олімпійського чемпіона, уславленого львів’янина Віктора Чукаріна.

Змагання зі спортивної гімнастики проведено за підтримки управління фізичної культури та спорту Львівської облдержадміністрації, управління молоді та спорту Львівської міської ради, відділення НОК України у Львівській області, обласної федерації гімнастики та СДЮШОР «Олімп-Л».

До участі у цьогорічних змаганнях зголосилося  рекордне число учасників – юнаків та дівчат зі Львова та Львівщини, Івано-Франківщини, Хмельниччини, Кропивницького.

Серед переможців у своїх кваліфікаційних групах виявилися: Олександра Гречаник, Вікторія Пехів (Львів), Олександр Незамай (Кропивницький), Юліан Юзифишин (Івано-Франківськ) та ін. В командній першості кращими були юні гімнасти зі Львова, Хмельницького, Кропивницького та Івано-Франківська.

Підсумкові результати:

Командна першість

Дівчата

1 місце – м. Львів, СДЮСШОР «Олімп – Л»-1

2 місце – м. Хмельницький

3 місце – м. Львів, СДЮСШОР «Олімп – Л»-2

Юнаки

1 місце – м. Львів, СДЮСШОР «Олімп – Л» 1

2 місце – м. Кропивницький

3 місце – м. Івано-Франківськ

Всі результати дівчатка і юнаки

Довідково:

Чукарін Віктор Іванович (*9 листопада 1921, с. Красноармійське, Донецька область, Українська РСР — †25 серпня 1984, м. Львів) – видатний український гімнаст, заслужений майстер спорту СРСР, заслужений тренер УРСР (1972), доцент (1963), завідувач кафедри гімнастики Львівського державного інституту фізичної культури (з 1971). Абсолютний чемпіон Олімпійських ігор (1952, 1956), світу (1954), СРСР (1949–1951, 1953, 1955); чемпіон Олімпійських ігор (4 рази в 1952, 3 рази в 1956, всього 11 олімпійських нагород), світу (1954), СРСР (13 разів в 1948–1956) в окремих видах.

Починав заняття гімнастикою у дворі на перекладині, потім у шкільній секції. У шкільні роки сім’я пережила трагедію: батько Віктора Чукаріна був репресований у 1937 році. Після закінчення школи юнак вступив спочатку до Маріупольського металургійного технікуму, потім до Київського технікуму фізичної культури. У 1940 році в Харкові Чукарін отримує звання «Майстер спорту СРСР» зі спортивної гімнастики.

На початку Другої світової війни пішов на фронт добровольцем. Воював в артилерійській частині. Потрапивши у полон біля Полтави, пройшов через 17 концентраційних таборів, у тому числі Бухенвальд.

Після війни навчався і працював у Львівському державному інституті фізичної культури (нині університет), створив власну школу гімнастики.

Помер 25 серпня 1984 року у Львові. Похований на Личаківському кладовищі (поле №4). На могилі встановлено бронзовий пам’ятник авторства знаного львівського скульптора Якова Чайки.

На честь В. Чукаріна названо одну із вулиць міста Львова.

Інші новини

ukУкраїнська