Легенди світового хокею брати Бабичі – кавалери Почесної відзнаки імені Івана Боберського

25/09/2019

У вівторок, 24-го вересня 2019 року, у Львівському державному університеті фізичної культури імені Івана Боберського під час спільного засідання Вченої ради ЛДУФК та відділення НОК України у Львівській області, за участю представників громадськості і ЗМІ, відбулося вручення Почесної відзнаки імені Івана Боберського. Удостоїлися честі отримати відзнаку уславлені канадські хокеїсти українського походження, одні із найяскравіших зірок в історії північноамериканської Національної хокейної ліги – брати Вейн-Джозеф та Дейв-Майкл Бабичі.

Учасників урочистостей та почесних гостей привітав ректор Університету, професор Євген Приступа, оголосивши про рішення ректорату номінувати на засіданні Вченої ради братів Вейна-Джозефа та Дейва-Майкла Бабичів до найвищої нагороди ЛДУФК – відзнаки видатного українця, професора Івана Боберського.

Продовжив церемонію вручення Почесної відзнаки імені професора Івана Боберського відповідальний за виховну роботу ЛДУФК, завідувач кафедри олімпійської освіти, доцент Ярослав Тимчак, зазначивши: «Цьогоріч відзначаємо 125-ть років від дня заснування першої української гімнастичної, і згодом спортової організації «Сокіл». В нашому Університеті ми вважаємо, що є і спадкоємцями, і правонаступниками славної спадщини наших прабатьків тут в Галичині. З нагоди цієї урочистості, на вшанування всіх змагунів гімнастичних та спортивних товариств початку ХХ ст. – «Сокіл», «Січ», «Україна», «Луг», «Пласт» та багатьох інших – в нашому залі зазвучить гімн «Сокола-Батька».

Під час урочистостей в актовій залі нашого Університету зібралося чимало поважних гостей, серед яких зокрема: народний депутат України, викладач нашого Університету Микола Величкович; кавалер Почесної відзнаки ім. Івана Боберського, почесний ректор ЛДУФК Мирослав Герцик; Почесна консул Канади у Львові, голова Світової координаційної виховно-освітної ради Світового конгресу українців (СКУ), педагог, громадський діяч, вихованка Пласту (Канада) Оксана Винницька-Юсипович; президент хокейного клубу «Галицькі леви», голова федерації хокею Львівщини Микола Романюк; віце-президент Конгресу Українців Канади, представниця Світового конгресу українців, член комісії НОК України «Закордонне українство», відповідальна за проведення Invictus Games-2017 з канадської сторони, провідна фізичний терапевт Канади Рената Роман (Торонто); уповноважений представник громадської організації «Канадійські Друзі хокею в Україні (CFHU)», активний громадський діяч української громади Канади Нестор Будик (Вінніпег); англійський бізнесмен українського походження, меценат, що займається благодійністю в Україні, ініціатор благодійного фонду, популяризатор українського мистецтва, один із спонсорів Національної олімпійської збірної України на Іграх XXVI Олімпіади в Атланті 1996 року, почесний президент Федерації покеру України Ґері Боумен (Роман Оленич). В складі канадських гостей була присутня також рідна сестра братів Бабичів Сюзан.

Вчена рада одноголосно прийняла рішення про присвоєння братам Дейву-Майклу та Вейну-Джозефу Бабичам Почесних відзнак імені Івана Боберського. Ректор Університету, професор Євген Приступа вручив нагороди і запросив до інавгураційної промови братів Бабичів.

«Це велика честь для нас приїхати в Україну, тут ми почуваємося як вдома. Я вірю, що важка праця допомагає у великому спорті стати великим спортсменом, потрібно лише докладати максимум зусиль у справі, якою ви займаєтесь. Ця нагорода для нас є великою честю і, сподіваюся, це якраз заслуга за нашу велику працю. Ми дуже любимо спорт і все, що з ним пов’язано, тому хочемо залишатись тренерами, вчителями і допомагати молодим поколінням», – зазначив Дейв-Майкл Бабич.

«Це чудово знову повернутися в Україну і бути сьогодні тут. Для мене важливо не забувати про своє походження, звідки я родом. Я не розумів цього, коли був маленьким. Зараз пишаюся своїм походженням. Я гордий бути українцем! Коли я грав в хокей, багато команд хотіли, щоб я був їхнім гравцем. І тепер, вже 14 років, ми навчаємо молоде покоління грати в хокей. Це не лише гра. Це команда, сім’я… Я дуже радий зустріти багатьох чудових людей», – підкреслив Вейн-Джозеф Бабич.

Гості з Канади в особі уповноваженого представника ГО «Канадійські Друзі хокею в Україні (CFHU)» Нестора Будика та братів Бабичів нагородили пам’ятними нагородами почесного ректора ЛДУФК Мирослава Герцика, заступника директора училища фізичної культури Оксану Вацебу, почесного президента Федерації покеру України Ґері Боумена (Романа Оленича), президента хокейного клубу «Галицькі леви» Миколу Романюка, як номінантів Залу Слави музею українського спорту в США.
Іванна Литвинець, культурно-мистецький відділ ЛДУФК ім. І.Боберського

Інші новини

ukУкраїнська