МОК протягом чотирьох тижнів прийме рішення про долю Олімпійських ігор 2020 року в Токіо

23/03/2020

Виконком МОК у своїй заяві оголосив про те, що активізує своє планування сценарію щодо Олімпійських ігор Токіо-2020. Ці сценарії стосуються зміни існуючих операційних планів на період проведення Ігор з 24 липня 2020 року, а також зміни дати початку Ігор. Цей крок дозволить краще бачити швидко змінний розвиток ситуації зі станом здоров’ям у всьому світі і в Японії.

Це послужить основою для прийняття найкращого рішення в інтересах спортсменів і всіх інших учасників.

З одного боку, спостерігається значне покращення ситуації в Японії, де люди тепло вітають Олімпійський вогонь. Це могло б зміцнити впевненість МОК щодо Японії як приймаючої сторони, що МОК може, з деякими обмеженнями з безпеки, організовувати Олімпійські ігри в країні, дотримуючись при цьому принципу охорони здоров’я всіх учасників.

З іншого боку, у різних країнах на різних континентах спостерігається різке зростання випадків та нових спалахів COVID-19. Це призвело Виконком до висновку, що МОК повинен зробити наступний крок у плануванні сценаріїв.

Ряд критично необхідних місць для Ігор, потенційно можуть бути недоступними. Ситуації, коли мільйони ночей вже заброньовані в готелях, надзвичайно складні, і необхідно буде адаптувати міжнародний спортивний календар щонайменше для 33 олімпійських видів спорту. Це лише деякі з багатьох проблем.

Тому, на додаток до вивчення різних сценаріїв, потрібно повна прихильність і співпраця з боку Оргкомітету Токіо-2020 і японської влади, а також всіх міжнародних федерацій (МФ) і національних олімпійських комітетів (НОК). Це також вимагатиме прихильності і співробітництва власників телевізійних прав і ТОП-партнерами в рамках їх постійної і цінної підтримки олімпійського руху, а також співпраці з усіма партнерами, постачальниками Ігор і підрядниками. Саме в цьому дусі загальної відповідальності олімпійських зацікавлених сторін до Олімпійських ігор і в світлі погіршення ситуації у всьому світі Виконавчий комітет МОК сьогодні зробив наступний крок у плануванні сценаріїв МОК.

МОК в повній координації та партнерстві з Організаційним комітетом Токіо-2020, японськими органами влади та столичним урядом Токіо, розпочне детальні дискусії для завершення своєї оцінки швидкого розвитку ситуації зі станом здоров’ям у світі та її впливу на Олімпійські ігри, в тому числі, сценарію відтермінування. МОК впевнений, що завершить ці дискусії протягом найближчих чотирьох тижнів, і дуже цінує солідарність та партнерство національних олімпійських комітетів і міжнародних федерацій у підтримці спортсменів та адаптації планування Ігор.

Виконком МОК наголосив, що скасування Олімпійських ігор у Токіо 2020 не вирішить жодної проблеми та не допоможе нікому. Тому скасування не стоїть на порядку денному.

Після засідання Виконкому президент МОК Томас Бах написав звернення до світової спільноти спортсменів, щоб надати їм пояснення щодо підходу МОК.

У своєму листі Бах ще раз зазначив, що основним принципом є охорона здоров’я всіх зацікавлених сторін та сприяння у стримувані поширення вірусу, і сказав: «Життя людини має перевагу над усім, включаючи проведення Ігор. МОК хоче бути частиною рішення. Тому ми зробили нашим головним принципом – охороняти здоров’я всіх учасників та сприяти стримуванню вірусу. Я хочу, і ми всі для цього працюємо, щоб здійснилися сподівання, висловлені стількома спортсменами, НОКами та МФ з усіх п’яти континентів: наприкінці цього темного тунелю, який ми всі проходимо разом, не знаючи, як довго це триватиме, Олімпійський вогонь буде світлом у кінці цього тунелю».

НОК України

Інші новини

ukУкраїнська