15-річна плавчиня Юлія ПЯТНОЧКО виконала норматив майстра спорту України

21/03/2021

Минулого тижня в Харкові на Зимовому чемпіонаті України з плавання відмінними результатами відзначилась Юлія Пятночко – вихованка Червоноградської ДЮСШ №2, учениця 9 касу Червоноградської ЗОШ №4. Спершу 15-річна дівчина стала четвертою на дистанції 50 метрів на спині. А наступного дня на вдвічі довшій дистанції фінішувала восьмою, виконавши при цьому норматив майстра спорту України (МСУ). Вихованка тренера Сергія Абдулаєва стала наймолодшою червоноградською плавчинею, якій невдовзі Міністерство молоді та спорту України присвоїть спортивне звання «Майстер спорту України». По приїзді до Червонограда талановита спортсменка поділилася враженнями від свого виступу читачами тижневика #Вісник #10, що вийшов друком 18 березня.

– Юлю, місяць тому в Дніпрі на чемпіонаті України з плавання серед юніорів та молоді ти проплила 100 м на спині за 1:08.68. Цього разу вже у попередньому запливі майже на 2 секунди швидше – 1:06.87 (у фіналі – 1:06.89). Очікувала, що вдасться показати такий високий результат?
– Так. Я ще в Дніпрі планувала виконати норматив. Але оскільки заплив на 100 метрів там був у перший день, я ще не «розплилася», тому трошки не вдалося.

– У фіналі запливу на 100 метрів на спині ти посіла 8-е місце. Мабуть, не дуже розчарована цим, враховуючи виконання нормативу МСУ?
– Так, зовсім не розчарована. По-перше, тому, що виконала норматив. А по-друге, напередодні я показала хороший результат на 50 метрів на спині і тут зайняте місце не було таким головним.
Четверте місце на дистанції 50 метрів на спині – найвище, яке я досі посідала на дорослих чемпіонатах України. Раніше виступала тільки серед свого віку і на рік старших. Пишаюся цим досягненням, бо стала четвертою серед дорослих! Та ще й побила попередній особистий рекорд майже на 2 секунди. Зараз ціль – на літньому чемпіонаті України потрапити в трійку. Буду багато працювати, щоб досягнути цього.

– У чому секрет успішного виступу в Харкові?
– Завдячую таким результатам тренеру, його наполегливості. А ще вдалося зібратися з думками перед стартом, що дуже важливо.

– Ти стала наймолодшою червоноградською плавчинею, хто виконав норматив майстра спорту.
– Головне – віра в себе, і все вдасться. Після Харкова мене дуже радо зустріли в Червонограді. Тренер подарував букет квітів. Всі дуже раділи.

– Через пандемію тривалий час були зачинені басейни. Як ти тренувалася?
– Бігала, тренувалася на дворі, на турніках.

– Юлю, плаванням ти почала займатися в 4 роки – за словами мами. Пам’ятаєш себе такою юною?
– Не дуже. Фрагментами пам’ятаю. Ми тоді часто їздили на море, де тато навчив мене плавати. А згодом мама записала мене в секцію.

– А перші свої змагання, які відбулися через 2 місяці після початку занять плаванням, пригадуєш?
– Якщо чесно, взагалі не пригадую. Добре пам’ятаю змагання в Словаччині, коли мені було років 6-7. «Кубок Термобуду» в Червонограді також пам’ятаю добре, мені тоді було років 8.

– За понад 10 років у плаванні ти виграла 120 медалей. Можеш виділити одну з них, яка є особливою?
– Бронзова медаль на чемпіонаті України в Івано-Франківську. Це було, здається, 2015 року. Тоді змагалися з бігу і плавання. Це був мій перший прорив на чемпіонаті України.

– Червоноградські ЗМІ масово поширили інформацію про твоє досягнення на чемпіонаті України в Харкові. Відчула, як зросла популярність у місті?
– Якщо чесно, не дуже (посміхається).

– І декілька слів про навчання. Як поєднуєш заняття спортом з навчанням?
– Спершу було непросто поєднувати. Але пізніше я створила свій графік, якого дотримуюсь щодня. Уже не важко поєднувати заняття спортом (а я маю 6 тренувань по 2-3 години в тиждень) і навчання.

Василь ТАНКЕВИЧ, для тижневика “Вісник”

Інші новини

ukУкраїнська