Рекордна «Олімпійська писанка-2021»: понад 200 неповторних писанок з шести областей України

07/05/2021

У Львівському державному університеті фізичної культури імені Івана Боберського відбулося відкриття виставки робіт вже шостого творчого конкурсу «Олімпійська писанка». Цей авторський проєкт розпочато у 2012 році під гаслом П’єра де Кубертена: «О Спорт! Ти – мир й надбання усіх народів на планеті».
Організували проєкт культурно-мистецький відділ ЛДУФК ім. Івана Боберського, громадська організація «Центр виховання національної еліти» у співпраці з відділенням НОК України у Львівській області, управлінням молоді та спорту ЛОДА, Львівським обласним відділенням Комітету з фізичного виховання та спорту МОН України, управлінням освіти департаменту гуманітарної політики ЛМР.
Відкривала виставку аспірантка Університету, авторка ідеї, яка 10 років здійснює керівництво проєктом – Іванна Литвинець, відзначивши у коментарі: «На першому конкурсі у 2012 році було 33 учасники виключно зі Львова. Перемогла писанка з цукерок вагою 3 кілограми 900 грамів авторства Роксолани Булли. Цьогорічконкурс рекордний за кількістю залучених областей, навчальних закладів і учасників. Рекордсменами є Львівська і Волинська область. Прибули писанки й з Рівненської, Запорізької, Дніпропетровської, Черкаської областей».
В урочистостяхвзяли участь почесні гості: начальник управління молоді та спорту ЛОДА Роман Хім’як; начальник Львівського обласного відділення Комітету з фізичного виховання та спорту МОН України Анатолій Ігнатович; старший викладач кафедр олімпійської освіти, стрільби та технічних видів спорту ЛДУФК ім. Івана Боберського, голова громадської організації «Центр виховання національної еліти» АнтонЛитвинець; керівник культурно-мистецького відділу ЛДУФК ім. Івана Боберського, представник відділення НОК України у Львівській області Лілія Гула, методист з образотворчого мистецтва КЗ ЛОР «Львівський обласний центрнародної творчостіікультурно-освітньої роботи»Михайло Бондар, консультант Центру професійного розвитку педагогічних працівників управління освіти ЛМР ВікторБатяла, президент спортивного клубу «Самурай» Назар Вітер, президент компанії AriяMotorsІван Бойко.
Зокрема, Роман Хім’яквідзначив актуальність проєкту, сказавши: «Враження дуже приємні, оскільки загалом писанка – символ життя, надії, весни, сонця. Дуже гарне поєднання, коли це посилюється спортивною тематикою, в даному випадку олімпійською. До нагородження ми підготуємо для переможців і дипломантів солодкі та творчі подарунки, хоча найбільший дарунок зробили самі діти, створивши справжні мистецькі шедеври».
«Традиція малювання писанок бере свій початок ще з трипільської культури, а ідея олімпійських писанок чудова, бо поєднує культуру та спорт і популяризує олімпійські цінності», – підкреслила ЛіліяГула.
«Кожного року тут збирається так багато унікальних і красивих робіт, що їм стає тісно в одній виставковій залі. Писанки мають бути у музеї, –наголосив Анатолій Ігнатович, –Непринципово, чи переможе найбільша писанкачи наймайстерніша за технікою. Головне, що на цьогорічній виставці представлена рекордна кількість робіт – понад дві сотні. Скоро познайомимося з авторами цих досконалих виробів».
«Мистецтво та спорт ідуть разом віддавна. Коли П’єр де Кубертен відроджував сучасні Олімпійські ігри, то хотів відродити не просто змагання, а саме дух стародавніх греків. У Стародавній Греції поряд зі спортивними були й мистецькі змагання: ораторів, скульпторів, філософів, художників. В першій половині ХХ століття вже у сучасних Олімпійських іграх також присуджували олімпійські медалі за кращі вірші, музику, архітектурні роботи тощо. П’єр де Кубертен став першим олімпійським чемпіоном в конкурсах мистецтв в категорії «Література» за свою «Оду спорту», – розповів Антон Литвинець, – У давніх греків був принцип калокагатії – гармонії тіла та духу. Його вдалося пристосувати у конкурсі, поєднавши з національною традицією та культурою».
«Ми з радістю підтримуємо цей творчий проект, який з кожним роком набирає все нових обертів, – сказав Назар Вітер,– Приємно, що карате нарешті включено в програму Олімпійських ігор – 2021, що відбудуться в Токіо, і скоро ми вболіватимемо за українців і в цьому виді спорту. А щодо конкурсу є дуже багато планів, які ми неодмінно реалізуємо у майбутньому».
На відкритті виступили й представники суддівської колегії конкурсу: кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри олімпійської освіти ЛДУФК ім. Івана БоберськогоОленаПадовська; методистка з естетичного виховання і народних традицій КЗ ЛОР «Львівський обласний центр народної творчості і культурно-освітньої роботи», що займається питаннями з Нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО у Львівській області Оксана Бондар; писанкарка, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України, режисерка театру «Мета» Зоряна Грегорійчук; випускниця Національного університету «Львівськаполітехніка» (кафедра дизайну та основ архітектури), що викладає та проводить майстер-класи з сучасних технік мистецтва, переможниця міжнародних та всеукраїнських конкурсів, зокрема проєкту «Олімпійська писанка-2015» Наталія Карабін.
Відімені Львівського обласного центру народної творчості і культурно-освітньої роботи гостей привітав Михайло Бондар, зазначивши: «Зараз багато мистецьких подій, але ця – найяскравіша. Хочу відзначити розмаїття технік виконання. Кожен твір мистецтва є маленьким світом. Людина, яка зробила цю роботу, передала частинку себе, частинку свого внутрішнього світу. Унікальне поєднання писанкарства і спорту додає конкурсу незвичності».
«Витоки писанкарства сягають глибини століть. І з давніх давен людина сприймає яйце, як символ життя, а писанку, як оберіг. Тож коли ми наносимо на яйце візерунок, ми таким чином кодуємо наше майбутнє, записуємо наші бажання і побажання добра, щастя, кохання, достатку, миру і здоров’я. Це, якщо висловитися сучасною мовою, своєрідний планер з надзвичайно потужною енергетикою, – розповіла Оксана Бондар, – Відроджуючи добрі традиції Олімпійських ігор Стародавньої Греції у цьому чудовому конкурсі гармонійно поєднано фізичну красу і розвиток людини з її духовним, внутрішнім світом».
«Я дуже рада, що кожного року кількість учасників збільшується, насправді вражає різноманіття представлених технік. Здається, так важко поєднати спорт та мистецтво, але конкурсанти своїм прикладом показують, що це можливо», – відзначила Наталія Карабін.
«Мені також завжди хотілося на своїх писанках зображати чудернацькі, непоєднувані, на перший погляд, ідеї. Але у світі таких прикладів багато і в них завжди можна знайти спільні риси. Це геніальна ідея Іванни Литвинець, яка створює ще один напрямок у писанкарстві. Це широке поле, на якому можна реалізовувати свою багатогранну творчість. Хто скаже, що спорт – це не мистецтво?!», – підкреслила Зоряна Грегорійчук.
«Проєкт «Олімпійська писанка» – явище живе й творче, адже провадиться серед дітей та молоді. Організатори щорічних виставок-конкурсів залучають до справи все більше зацікавлених, ширшає географія, на адресу ЛДУФК приносять чудові витвори працьовитих рук і фантазії конкурсантів, – наголосилаОлена Падовська, – Виросло вже не одне покоління тих юнаків і юнок, котрі в різних техніках і матеріалах на практиці довели єдність ідей олімпізму з життєдайним народним мистецтвом писанкарства. Вживлення ідей олімпізму в символічну орнаментальну канву писанкарства є органічним. І це те, що гідно може презентувати Україну світові».
P.S. Експозиція триватиме до 28-го травня 2021 року, а унікальні мистецькі шедеври можна буде переглянути у каталозі.

Інші новини

ukУкраїнська