Олімпійські ігри з Юрієм Турянським. День 10-й. Друга медаль Романчука, переможний шлях Хижняка

01/08/2021

Черговий змагальний день Олімпійських ігор у Токіо приніс Україні звитяги. Михайло Романчук здобув для нашої країни ще одну медаль, а боксер Олександр Хижняк теж дочасно став призером Олімпіади. Сподіваюся, це лише початок, і невдовзі українці потішать нас ще багатьма перемогами.

Перше срібло

Плавець Михайло Романчук виправдав сподівання всієї України і заніс в олімпійську скарбницю нашої країни ще одну медаль. Після бронзи у змаганні з плавання на 800 метрів вільним стилем, українець здобув срібло на своїй коронній дистанції у 1 500 метрів.

Значно частину поєдинку Михайло йшов другим, постійно переслідуючи лідера запливу. Проте Романчук так і не зумів завершити змагання на першій сходинці, знову поступившись американцю Роберту Фінке. Як наслідок, український плавець фінішував з часом 14:40.66 і здобув першу срібну медаль для України на Олімпійських іграх у Токіо.

Хочу привітати Романчука з чудовим досягненням, вся країна ним пишається. Наш плавець повторив досягнення Яни Клочкової на Олімпіаді в Афінах, вперше за 17 років вигравши дві олімпійські медалі для України в плаванні. Михайле, ти – неймовірний!

Бех-Романчук – у фіналі

А ще свій дебют на Олімпіаді у столиці Японії здійснила дружина Михайла – легкоатлетка Марина Бех-Романчук. Українська спортсменка випробувала власні сили у кваліфікації до фіналу в змаганні зі стрибків у довжину.

Для виходу у основну стадію їй необхідно було показати результат не менше 6,75 метрів або увійти до списку 12-ти кращих спортсменок. Українка зуміла здобути путівку у фінал, зайнявши 10-е місце з результатом 6,71 метра.

Я впевнений, що Марина добре підготується до фіналу і вже у вівторок, 3-го серпня, покаже гідний результат. Вся країна очікує від Бех-Романчук чергової звитяги і сподівається її побачити на п’єдесталі з медаллю.

Гарантована медаль

Український спортсмен Олександр Хижняк вже гарантовано став призером цьогорічних Олімпійських ігор у змаганні з боксу в категорії до 75 кілограм, однак наразі невідомо, яку саме медаль у підсумку він зможе приміряти.

Річ у тому, що наш співвітчизник вже дістався до півфіналу, здолавши Еурі Седено Мартінеса з Домініканської Республіки роздільним рішенням суддів – 4:1. Навіть у випадку поразки в наступному поєдинку, Олександр гарантовано стане володарем бронзи, адже додаткового бою за цю медаль у боксі не проводять.

Вже 5-го серпня у півфінальному поєдинку наш боксер зустрінеться з іменитим філіппінцем Еуміром Марсьялем. Я вірю, що минулі досягнення суперника аж ніяк не налякають Хижняка, і представник Філіппін не стане перепоною нашому спортсмену на шляху до фіналу. Тримаємо кулаки за Олександра!

Досвід для Коростильова

Наш львівський спортсмен Павло Коростильов узяв участь у кваліфікації до змагання зі стрільби з швидкісного пістолета з 25 метрів. На жаль, цього разу єдиний український стрілець не зміг закріпитися у списку лідерів.

Загалом Павло зумів набрати 286 очок і посів 15-е місце серед 27-и учасників. Такий результат залишає українцеві лише теоретичні шанси на вихід у фінал, але все стане відомо остаточно після завтрашніх трьох серій кваліфікації.

У будь-якому разі, Коростильову не варто засмучуватися, потрібно лише зробити правильні висновки. Ми пишаємося, що такий перспективний спортсмен представляє наше місто і завжди будемо його підтримувати. А враховуючи те, що Павлові лише 23 роки, у майбутньому його чекає яскрава спортивна кар’єра, а найбільші звитяги – попереду.

За крок до медалі

Принести Україні ще одну бронзу може борець греко-римського стилю Ленур Теміров. Спортсмен із Криму зупинився буквально за крок до фінального змагання, поступившись титулованому японцеві Кенічіро Фуміті.

Якщо в нашого борця ще є шанс здобути медаль, то важкоатлетка Ірина Деха його втратила. У жіночих змаганнях до 76-ти кілограм українка йшла доволі добре, але у поштовху з трьох спроб не зуміла взяти вагу 131 кілограм. Таким чином Деха завершила виступи на Олімпіаді.

Відтак, завтра українець візьме участь у бронзовому фіналі. Ми всі будемо підтримувати Ленура, тож, будемо сподіватися, що він не підведе своїх шанувальників. Щодо Ірини, то ця поразка повинна зробити її лише сильнішою і загартувати перед наступними змаганнями.
Юрій ТУРЯНСЬКИЙ, Голова Відділення НОК України у Львівській області

Цей матеріал на сайті Вголос

Інші новини

ukУкраїнська