Олімпійські ігри з Юрієм Турянським. День 1-й

04/02/2022

Нарешті настав той момент, коли розпочинається головна спортивна подія цієї зими – Олімпійські ігри-2022! Сьогодні, 4 лютого, в Пекіні відбудеться урочисте відкриття змагань. Представники всіх країн-учасниць XXIV зимових Олімпійських ігор виноситимуть прапори власних держав.

На попередніх ОІ в Токіо вперше в історії прапор країни на урочистій церемонії відкриття несли разом відразу 2 спортсмени – чоловік і жінка. Цю традицію вирішив продовжити Міжнародний олімпійський комітет і на цьогорічній Олімпіаді, відстоюючи принципи гендерної рівності.

Олександр Абраменко – наш прапороносець!

На урочистій церемонії відкриття цьогорічних Олімпійських іграх прапороносцями будуть Олімпійський чемпіон із фристайлу Олександр Абраменко та срібна призерка Юнацьких ОІ з фігурного катання Олександра Назарова.

Українське представництво

Україну в Пекіні-2022 представлять 45 спортсменів в рекордних 12 спортивних дисциплінах: біатлоні, бобслеї, гірськолижному спорті, лижному двоборстві, лижних гонках, санному спорті, скелетоні, сноубордингу, стрибках на лижах з трампліну, фігурному катанні, фристайлі та шорт-треку. Загалом уже 12 років, упродовж 3 олімпійських циклів, Україна не мала такого представництва.

Львівщину на головному старті чотириріччя представлятимуть 4 спортсмени. Усі вони – члени збірної України з санного спорту. Отож, у Пекіні змагатимуться Антон Дукач та Олена Стецків в одномісних санках та двомісний екіпаж Андрій Лисецький/Ігор Стахів. У резерві нашої команди санкарів – Олена Смага. Головний тренер національної команди санкарів – львів’янин Тарас Гарцула.

Олена Стецків – санкарка з Львівщини

Варто відзначити, що на ХХІV зимових Олімпійських іграх в Пекіні Львівщина матиме одне з найбільших представництв серед областей України. Найчисельніше у складі нашої збірної представлена Сумщина (8 спортсменів) і м. Київ (7). Львівщина, Тернопільщина, Закарпаття і Харківщина мають по 4 представники. Загалом же у складі збірної України, яка виступить на зимових Олімпійських іграх-2022, будуть спортсмени з 13 областей України та Києва. Детальнішу інформацію про всіх представників олімпійської збірної України можна переглянути тут.

Змагання з санного спорту розпочнуться вже 6 лютого в санно-бобслейному центрі Сяохайто, що неподалік Пекіна. У цей день медалі розіграють чоловіки в одномісних санях. 8 лютого визначаться переможці та призери серед жінок в одномісних санях. 9 лютого вступлять у боротьбу за медалі чоловічі екіпажі-двійки. І врешті-решт10 лютого відбудуться командні змагання – естафета.

Підтримка земляків

Наші олімпійці ще до початку змагань мають палку підтримку з кожних куточків України. Теплі слова на адресу українських спортсменів лунають від багатьох представників інших видів спорту, тренерів, ветеранів і простих уболівальників, які чекають високих результатів від виступів нашої національної команди.

Винятком не стала й Львівщина. Свою підтримку виразила велика кількість спортивних шкіл. Особливо приємно бачити, як львівська спілка ветеранів спорту «Фенікс» влаштувала своєрідний флешмоб із уболівальницькими побажаннями українським олімпійцям.

Також чимало територіальних громад області підтримали ініціативу відділення Національного олімпійського комітету у Львівські області з підняття прапору олімпійського прапору НОК України.

Бажаю українським олімпійцям здобути якнайбільше нагород на цьогорічних Олімпійських іграх. Україно, вперед!

Юрій ТУРЯНСЬКИЙ, Голова Відділення НОК України у Львівській області

Більше спортивних новин на сторінці відділення НОК України у Львівській області в фейсбуку.

 

Інші новини

ukУкраїнська