У Львові завершується Чемпіонат України серед юніорів із легкої атлетики

05/07/2021

На цих вихідних до Львова зі більшості областей України з’їхалися юні легкоатлети. Визначали кращих на стадіоні «Скіф» у таких дисциплінах: біг на різних дистанціях, естафетний біг, стрибки у довжину, стрибки у висоту, стрибки з жердиною, метання диска, штовхання ядра, метання списа, метання молота,потрійний стрибок, спортивна ходьба.
«Цей стадіон ми маємо ще із 1886 року, а вже з 1946 року він належить Університету фізичної культури. За його сучасну історію було вже дві чи три реконструкції. Останню ми закінчили у вересні минулого року і зараз він відповідає вимогам Всесвітньої асоціації легкоатлетичних федерацій і дозволяє вже проводити тут Чемпіонати України», — розповідає кандидат педагогічних наук, доцент кафедри легкої атлетики Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, Володимир Григорович Конестяпін. — «Дуже добре, що взагалі проводять юнацькі Чемпіонати України. Зараз тут змагалися юнаки та дівчата 2004 року народження та молодші. Це близько 600 учасників з різних куточків України. Саме тому ми серйозно підійшли організації змагань. Тут можна побачити електронні табла, фотофініш, сучасну розмітку стадіону, сучасне покриття, огорожу для метань диска, молота, сектор для метання списа, місце приземлення для стрибків у висоту, місце приземлення для стрибків з жердиною. Також велася пряма трансляція змагань. За сучасними вимогами – це дуже коштовні речі», – зазначив він.
Тренерка Сокальської ДЮСШ «Соколяни» Кретів Олена Методіївна, яка привезла своїх вихованців на змагання, ділиться: «Мій стаж 55 років на одному місці! Стараюся готувати легкоатлетів для збірної області. Мені приємно, що нещодавно на Чемпіонаті області мої двоє учнів потрапили у збірну області. Горджуся своїми спортсменами, а особливо, своїм найбільшим досягненням – Оксаною Райтою, яка на Перших юнацьких Олімпійських іграх, які відбулися в Сінгапурі, завоювала бронзу». Про цей турнір вона зазначає: «Незважаючи на погоду, я оцінюю рівень змагань на відмінно! Все дуже організовано, без запізнень і дуже багато інформації. Хочу сказати, що в Україні було і є дуже багато титулованих спортсменів і це безперечно потрібно продовжувати, а такі чемпіонати України серед юніорів якраз цьому і будуть сприяти».
Про те, що Львів перетворюється у Мекку легкої атлетики, зазначає Валерій Лебедюк — Заслужений тренер України, Заслужений працівник фізичної культури та спорту, президент спортивного клубу «Висота»: «Два Чемпіонати України з легкої атлетики відбулися минулого місяця тут, у Львові, а це вже третій, який приймає наше гарне місто і наш гарний стадіон. З кожним разом стадіон наповнюється спортивним інвентарем, а це є добрим шляхом до того, щоб у нас розпочинали чи продовжували свої спортивні кар’єри». Також він вказав на те, що, на жаль, Львівська область у Чемпіонаті представлена не у всіх видах, адже легку атлетику роблять кадри, а у Львові дефіцит тренерів зі стрибків з жердиною, потрійного стрибка, стрибків у довжину. «Стадіон побудований. Тут має вирувати легкоатлетичне життя, бути багато дітей для того, щоб потім ми мали дорослий спорт».


Також своїми емоціями від проведеного чемпіонату поділилася Людмила Блонська — рекордсменка України з семиборства, яка набрала 6832 очки в Японії і цей рекорд серед українців не побитий і дотепер. На змагання вона привезла свого сина Олександра, який виступає у бігу 110 м з бар’єрами. «Зараз я максимально допомагаю своєму сину. Не треную, але це більше як моє хобі. Займаюсь педагогічною діяльністю, як можу, допомагаю сину і ці труди ми пожинаємо на біговій доріжці. На цьому стадіоні, у Львові я лише вдруге. Коли минулого разу приїхала сюди, то плакала, настільки тут гарно! Тепер я спеціально приїхала у переддень Чемпіонату із самого ранку, щоб погуляти тут. Цей стадіон – просто моя мрія. Однак не знаю це добре чи погано, бо колись моя тренерка мені казала: «Чим гірші умови, тим кращий результат!». Не знаю, настільки це правда (сміється). Мати такий стадіон у Львові – це просто фантастика!»

Варто зазначити, що усі призери отримали спеціальні подарунки від Відділення НОК України у Львівській області!
Збережені трансляції із Чемпіонату можна переглянути за посиланнями:
День 1: https://fb.watch/6yvxI-lZ5Y/
День 2: https://fb.watch/v/1vWGDc5UA/



ukУкраїнська